Tak makan nasi....

Anak kedua aku si Abang sekarang nie dah makin kurus dah badan dia. Makan pun xnak. Kadang mak mentua aku cakap satu hari x makan nasi. Memang anak aku nie jenis yang cerewet bab makan. Kalau nak bagi dia makan kena makanan yang dihidang tu mesti serba serbi panas kalau x memang dia xkan makan. Pastu tekak dia selera pada makanan jenis western. Mungkin sebab masa aku ngandungkan dia dulu aku suka makan western sampai sekarang dia terikut-ikut agaknya. Yang buat aku risau tu bukan apa, dia xmakan nasi langsung! Puas aku tanya nak makan apa, aku masak lauk yang dia suka tapi dia makan sikit jerk. Kadang tu ada lauk pun xnk makan nasi...nak makan yang bukan-bukan macam jajan, maggi, nugget, sosej ataupun daging burger. Aku xnak lah selalu sangat bagi dia makan benda-benda yang macam tu sebab bukan elok tapi bila aku x bagi kesian pulak takut dia lapar. Mak mentua aku cakap mungkin sebab cacing kot. Aku nak bagi ubat cacing kat dia tapi dia pulak yang xnak makan.  Adoii...risau aku di buatnya.... 

Ulasan

  1. Susah juga kan…kita sebagai ibu tentu sanagt2 risau.. xper, cuba perlahan2..mungkin leh pujuk dia…” makan nasi dulu baru ibu buat magi..” buat syarat..err ok x macam n

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum kak, anak buah sheila pun camni gak. takleh nak makan nasi kecuali bila balik kampung. sheila pun risau gak sbb sejak kawin ni sheila suka makan western. risaunya -.-'

    BalasPadam
  3. Dulu anak sy pun mcm tu.. tak mau makan nasi lansung.. sebut nasi je nangis..smpi mcm tu skali..sy belikan dia Champs Lysine..utk selera makan.. Alhamdulillah skrg dah OK skit.. mau lah dia makan...:)

    BalasPadam
  4. sis,rai dulu...dari kecik sampaila sebelum kawin,dah kawin baru ubah tabiat boleh mkn nasi hari2 lepas tu bdn naik fuhhhh....
    gantikan dengan bihun,k.teow....makan roti...
    xpun buat meatbals sendiri...buat wedges diri.
    selalu makan makanan segera ni bahaya jugak...

    BalasPadam
  5. sama ngan c rayyan! nasi x dipandang. huhu..

    BalasPadam
  6. huhuhu.kna buat ala2 dalam iklan tv...siap reka2 makanan jadi muka smile =)

    BalasPadam
  7. xpe kak xmakan nasi..tapi akak kene gantikan sumber karbohidrat tu dr sumber lain...mcm pasta ke...
    macam maggie tu better akak avoid terus...nugget akak boleh buat homemade nudget, lg berkhasiat
    bagi dia makan buah2 as jajan...

    BalasPadam
  8. I try mcm2 kalau dia xnk mkn nasi. siap belikan pinggan disney princess for my dotter. hahahaha. alhamdulillah, my dotter rajin gak makan nasi...cuma badan mmg tak boleh debab sbb aktif amat!!! T__T

    BalasPadam
  9. hahaha anak org putih..

    jue yg besar pun xsuka mkn nasi..kikiki


    ya kak..jue da daftar..Hati2 je daftar..ikut je arahan n. memang puas hati la..skrg tgh process.. Renew tiap tahun rm20 je..

    BalasPadam
  10. selera tekak dia lain kot.. budak-budak ni selera dia berubah-ubah. jap suka makan tu, jap suka makan ni..

    BalasPadam
  11. My Khalish pun cerewet bab makan..kalau kat umah org liat nak makan nasi Tp kl kat umah sendiri mkn bertambah gitu..

    BalasPadam
  12. salam kak..
    huhuh..sbg ibu,selera anak2 ni la yg paling menakutkan..
    mungkin jgk btl ssb cacaing kut..?try akak bg ubat cacing yg jenis tablet @ coklat tu.. manetau ok?

    BalasPadam
  13. ok je kalau dia tak mkn nasi, tapi kena gantikan dgn karbo yg lain...contohnya pasta dan spagetti...roti pun sumber karbo jugak...sotong pun punya karbo yg tinggi....
    pisang pun ok...

    junk food mmg kena elak terus...

    BalasPadam
  14. Anak buah Ana yg umur 10 tahun pn susah makan nasi..die lbih suka makan mee,ayam da bg makan vitamin pn susah selera die nk naik

    BalasPadam
  15. kena carik jalan supaya dia nak makan nasi...

    BalasPadam
  16. kalau tak kn nasi nnt bdn susut,heheh kena bg ubat cacing kot

    BalasPadam
  17. sis,ada try bg anak appeton atau vit c ..bolehla try mana tau dia brselera mkn :)

    BalasPadam
  18. singgah baca dalam cuti2 mesia KA ni hehehe

    BalasPadam
  19. ce tukar bagi makan nasi bergula lak...

    BalasPadam
  20. Salam kenal kak.... :)

    Eh, macam anak saya la. Suka western, especially pasta. Biasanya sikit2 selera anak-anak akan bertukar kemelayuan. Kena sabar je la. Hehe.

    BalasPadam
  21. anak2 mmng kadang2 cerewet pasal makan ni..kena sabar ya dik dan cuba pelan2 ubah selera dia orang tu...

    BalasPadam
  22. susah gak yer bila anak cerewet mkn ni... kita pun susah ati gak..

    BalasPadam
  23. anak saya pun susah nak makan nasi. tapi lepas demam hari tu tiap2 hari mkn nasi. pujuk sikit je dah makan. tapi dia orang suka sgt nasi dgn telur dengan kicap.

    BalasPadam
  24. anak Cheqkaq pon camtu dulu..tp lepas bg makan scott emulsion, dia jadi berselera makan..try laa..mana tau berkesan..:)

    BalasPadam
  25. susah juga macam tu kan..anak akak nih suap je apapun semua makan,tp dah besar nanti taktau la mcm mana

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Wajah baru kakak

Pulau Tioman

My 2nd run..