Jumaat, 26 April 2013

Pemalu terlampau ker?

Aku risau dengan anak dara aku Nabillah. Aku boleh kategorikan anak aku nie seorang yang sangat pemalu. Sebab apa aku cakap macam nie yalah korang bayangkan kalau keluar makan, orang datang amik order tanya nak minum apa makan apa dia tak akan bercakap dengan orang tu. Padahal orang tu cuma berdiri sebelah dia pun. Tak kira lelaki atau perempuan orang yang datang tanya tak kan dia bukak mulut cakap. Aku atau hubby yang tukang cakap bagi pihak dia. Kalau suruh bangun amik tisu dekat meja lain memang dia tak kan bangun. Adik dialah yang jadi mangsa, selalu bising kat dia cakap kakak nie nak malu apa ntah... 

Sebelum nie hubby aku ada jumpa dengan cikgu tentang prestasi anak-anak aku di sekolah. Alhamdulillah mereka takde masalah dengan pelajaran dan pelajarannya sentiasa memuaskan hati aku. Cuma cikgu ada cakap yang anak aku nie misteri. Sebab apa dia cakap macam tu dekat anak aku...sebab selama 2 tahun dia mengajar anak aku dia masih tak dapat mengenali siapa Nabillah Farhanah. Anak aku memang seorang yang tak banyak cakap. Tak pernah bertanya apa-apa pun pada cikgu. Kalau mintak membaca buku hanya orang sebelah dia aje yang boleh dengar suara dia. Memang hubby pun ada terus terang dengan Cikgu tentang sikap anak aku yang pemalu nie. Cikgu nasihatkan hubby supaya cuba bawak Nabillah jumpa cikgu kaunseling sekolah atau daftarkan dia ke kem motivasi yang dianjurkan diluar. Cikgu takut dengan sikap pemalu yang ada dalam diri dia orang akan amik kesempatan atau membuli dia. Terfikir jugak aku tentang itu sebelum nie tapi setiap kali aku tanya dia mesti tak nak sebab dia takut. Aku tak suka memaksa anak-anak kalau itu bukan kemahuan mereka. Tau ajelah mendidik anak-anak sekarang bukan sama macam aku kecik-kecik dulu. Apa pendapat korang?? 

45 ulasan:

QueeN TerataI berkata...

pemalu betul nabila tu... erm.. sya pun x pasti sbb blm ada pengalaman.. kalau anak sya mcm ni sya pun xtau nk buat ape.

Masya berkata...

anak sya pun pemalu, sy riasu jugak.. maklumlah dia lelaki kan.. nabila ni ok lg perempuan..

Sue-Rya Qistina berkata...

susah juga kan kalau terlampau pemalu. saya rasa ada betulnya cadangan cikgu tu supaya bawa anak akak berjumpa cikgu kaunseling. mana tau boleh berubah...

εïзmummyHazaεïз berkata...

cadangan bawak anak pi aktiviti luar tu bagus RT. Paling senang rasanye bawak dia pi berkawan kat Playground taman ke, shopping complex.. Takut dia kena buli la.. kesian

ummiross berkata...

Salam RH..

Anak2 ummi pun masa kecik pemalu juga, dah besar ok pula, InsyaAllah moga Nabila pun bila besar sikit nanti, hilang lah sikit sikap pemalunya.

Sheila Salim berkata...

Assalamualaikum kak, anak dara tu pemalu ye. kena bawa dia pergi kem motivasi la. kalau tak jadi cam sheila. form 3 baru nak pandai riuh. itupun sebab kerja part time dekat kfc. confident level naik mendadak :)

intanfirdaus247 berkata...


Salam bella, dulu intan x konfiden ..tapi intan bukan la pemalu mcm Nabilah..intan dulu bygkan naik LRT x konfiden rasa macam jakun je..lepas tu intan tgk org sekeliling cam rileks , cam buat bodo ja..so lepas tu intan motivate diri intan jgn la rasa rendah diri yg melampau..kelakar pon ada..intan rasa cam org perati je kalau naik lrt…sedangkan org wat tatau je pon..hehe..diri sendiri je rasa..
pada pendapat intan, betul juga cadangan cikgu tu…mungkin boleh daftar kan dia dalam kelas muzik atau apa saja yg dia minat..bahaya juga jika dia pemalu sebab kadang2 apa2 masalah dia akan pendam sorang2…sorry yer kalau cadangan intan kurang bernas ..hehe..almaklumlah intan n x ada anak lg .koh koh..

mama3heroo berkata...

girl biasa memang pemalu sikit..xpe..

Just berkata...

mm.. dah besar sikit nnt ok la kot.. dgn geng rapat dia kat skolah x tanya dia mcmana?

AyueJean AJ berkata...

AJ rasa elok ikut cadangan cikgu tu,...
Takut nanti dia takde keyakinan diri....
Sekarang mungkinlah nampak okay, nanti bile dah besar sikit, susah pulak nanti kak bile nak berdepan dengan orang.....

Jue Jaynee berkata...

assalam kak... huhuhukkkk akak slow talk lah dengan dia...
memang dia pemalu sangat tu...
adik jue pun macam tu...

tapi...yang penting akak kena luangkan masa ngan dia...

rindu akak ^_^

Tihara berkata...

oo dia pemalu sangat tu, kena bagi semangat kat dia supaya boleh independent lepas ni, slow2 nanti makin besar dia okay lah tu...

Kakzakie berkata...

Kakak rasa telah tiba masanya kena mama/papa bertindak utk buang sikit rasa malu tu sebab next year kalau masuk asrama payah sikit. Kena minta tolong dari cikgu ambil dia utk participate on stage contohnya... tapi utk permulaan kena berkumpulan macam choral speaking ke. Lama-lama boleh sendirian buat pesembahan dlm kelas ke... Bimbang kena buli tu tak sebab Nabila bukan bodoh dia cerdik cuma malu aje...

izan mama mia berkata...

pemalu sangat tuu... kena ambil langkah awal...

aTieYusof Family berkata...

Kena bawa dia bergaul dgn ramai org kot..(salah satu tips yg sy baca)..
kena yakinkan dia juga bila berhadapan dgn org lain..insyaAllah slow2 sifat malu tu akan beransur..:)

BUNDA a.k.a KN berkata...

pendiam campur pemalu kot..

eyeyou berkata...

mungkin dia ada sifat rendah diri dan menyebabkan kurang keyakinan diri menjadikan dia lebih mendiamkan diri..kena bantu dia dr skrang...

Cikda berkata...

anak cikda pun hannah mengalami masalah yang sama. tapi bila among kita je dia ok dan seperti biasa. Adakah nabilah begitu?

dalam report kad hannah selalu cikgu komen - pendiam.

mula2 cikda ingat itu bukan masalah besar tapi bila nak order makanan mak yg orderkan, ambik tisu semua adik dia yg amikkan.. wahh ini maybe satu problem dlam diri hannah tu.

apa yg cikda pernah buat cikda suruh hannah yg pergi ambik tisu..walaupun permulaanya kena adiknya temankan.. kalau tak tahu mana tisu tanya org yg jaga kaunter atau pelayan kedai tu. sikit2 develope sifat berani tu dlm diri..sikit2 kalau dia dah berani masukkan dia dlm kem motivasi..

malu pun ada tu .. hehhe.. sama2 la kita diakan anak kita ye..

Dee berkata...

terlalu pemalu..dee setuju juga kalau ikut saranan cikgu sekolah dia tu..rasanya level confident dia rendah..or dia rasa orang di sekelilingnya 'jahat'...maybe..nti cuba sis tya dari hati ke hati..takut juga terlalu pendiam ni..takut semua masalah dipendam..

Rasp berkata...

oooo pemalu ye sis...
try lah ikut cadangan cikgu tu....
mana tau leh upkan rasa yakin diri dia...
then leh juga tanya apa yg dia minat...
and maybe leh enrol dia ikut 'kursus' yg dia minat...
cth : main piano, drama class, art class ker...
and slalu slalu tanya kan kot kot lah dia ada problem ker....

Lisa Sheila berkata...

heee...lisa pun x pasti kak... blom ada anak lagi tapi mungkin boleh lihat suasana persekitaran , pergaulan di rumah / luar dia macam mana... atau anak akak baru je jadi pemalu? n sebelum ni x macam tu?

ermm.. betul juga tu better jumpa cikgu kaunseling kak...

psstt...lisa rasa bdk2 yg pemalu ni senang dengar ckp..ye ke kak..hee

zulaikha megat berkata...

susah jgk klu anak takmau bercakap atau meluahkan apa yang ada dalam fikiran mereka kan..tapi selalu nya orang yang kurang bercakap ni adalah pendengar yang baik..

anak kak zu mulut macam bertih jagung..kadang2 pening omaknya ni ha..

yan's cottage berkata...

anak2 remaja memang sesetengahnya memang macam tu.....tapi bila dah biasa duduk asrama ke...nanti dia akan ok dengan sendirinya....

Ibu Lala berkata...

DH besar nanti ok kut. Takes time.

~aYu~ berkata...

mmg kena bg byk perhatian kat dia tuu..

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

Salam kak RH..
Huhu.. kemungkian pemalu & takutkan sesuatu..
bagus jgk cadangan cikgu hantar nabila utk program motivasi..
bagi berani utk bercakap dgn rakan2 sekeliling..

kalau tak pun bincang heart to heart dgn nabilah... semoga jumpa jln penyelesaiannya...

Tukang Karut berkata...

erm.... susah gak ni... tapi aku dulu pun pemalu gak... ce try hantar pi kem mana mana...

hainom OKje berkata...

Dah nama pun pompuan haruslah pemalu...macam mama dia kot hehe....
Anak Okje pun ada gak cam tu RH...bila makan luar tu dia boleh order ngan kita bukan ngan pelayan tu direct...geram jugak kekadang!

nurbijen berkata...

sama juga lah dgn Aisyah... sampai cikgu dia kata, susah sgt nak dengar suara dia kat kelas..
Mungkin kita sbg mak boleh mainkan peranan selalu bercerita dengan dia (ni yg saya cuba buat, layankan apa semua cerita dia) dan selalu tanya pendapat dia... dari situ boleh bina keyakinan dia untuk bercakap :)
Selalu juga saya galakkan Aisyah utk converse dengan orang luar, tapi biasa dia cuma angguk atau geleng jer... huhuhu

Jemarisuri berkata...

dulu2 ank js time kecik pun pemalu dan krg confident..tp bila dh bsr ok dh ..dh krg pemalunya...hihi

adyna berkata...

Adib lak takut2 nak g skol...lepas nie tak tau nk hantar skol mana

Kesuma Angsana berkata...

len anak len sifatnyer.. lama2 oklah tu !

sal ya berkata...

adeh... susah jugak macam tu. saya skg ni train budak2 ni. kalau terlupa nak beli something or tak jmp nak crk brg srh budak2 ni je pergi tny. hahaha...

Nana Liena berkata...

saya dulu macam Nabillah..tapi masih okay lagi..huhu.. kena banyakkan libatkan diri dalam kem2 motivasi..n teruskan support..jangan mnedesak.. :)

Si Matatajam berkata...

Alahai sian plak kat Nabillah..bagi la dia masa untuk bersedia join kem2 motivasi lps ni

Ema Blog berkata...

kak, dia kat sekolah ada kawan tak?

saya rasa elok juga dia hadirkan kem-kem motivasi utk dia lebih ramai kawan atau berkomunikasi..

elly nadyra berkata...

Byk libatkan diri ngan aktiviti ramai2 supaya dia biasa

NORSHAHFEZA HAMSAN berkata...

bahaye tu kalau kena buli,,t lame2 die yg mmberontak,,mgkin btol ape yg ckgu die cdgkan tu kot,,hehe jmpe kaunseling/join aktvt luar,,

Hatimi Tahirruddin berkata...

biasa ada jenis yg kalau dengan parents je malu tapi kalau dgn kawan2 tak malu....
tapi nabillah ni rasanya mmg dia jenis yg tak berani nak mulakan sesuatu kot...mungkin kena desak sikit agaknya....kena suruh dia keluar dari zon selesa....(sy pandai komen je...hihihi)
apa2 pun insyaallah dah besar esok ok lah dia tu....

Deqla Manjew berkata...

anak dara yg berkaca mata tu ke?? ehh sifat dia sama mcm deqla masa dulu2..masa zaman sekolah..mmg ssh nk ckp dgn org...hihihi.. tp lama2 dah tak tau malu pulak..hahaha.. in shaa Allah nnti dia ok la tu..ada baiknya sifat mcm ni, dan ada juga x eloknya...

ANNA MARIANA berkata...

anna pon pemalu gak :)

QA's ~ mamapapa berkata...

salam,kak...mmg pemalu sangatla tu nabila ye :) bagus jgk cadangan cikgu tu,kak..mgkin boleh tingkatkan tahap confidentnya :)

Nora Karim berkata...

cuba bawa dia ke tempat yang ramai org... biar dia biasa dengan crowd... bila dia dah selesa duduk dalam kalangan org ramai... baru boleh bagi di gi kem... supaya dia tak rasa pelik...

Mimie Najib berkata...

erm.. payah juga kan kak kalau pemalu ni..dulu sya pun malu jgk.. tp xde la smpai pndiam sngt mcm ank akk.. akk kena slow2 buat sesuatu program tuk family kut..bg dia bergaul..

Hidayah berkata...

Dia kecik lagi biasa la perempuan kan... Bab pemalu tu ada baiknya jugak dizaman segalanya Sosial nih.. pendapat dayah yg penting keyakinan diri.. kalau pemalu tapi dia ada keyakinan diri ok. Errmmm... Hantar kem motivasi masa cuti sekolah nanti. Jgn Tanya dia nak ke tak. Hantar je. Kalau ditanya memanjang dia xnak nti. Persaingan makin sengit zaman skrg nih... Nak tak nak keyakinan diri mesti ada walaupun pemalu.

Catat Ulasan