Homemade Aiskrim




Dah lama  aku nak buat tapi sebab masa dan jugak satu barang yang aku tak beli jadi asyik tertangguh jerk. Sabtu lepas aku buat aiskrim nie, nasib baik Just tolong belikan ovalette nie kalau tidak, tak menjadilah aiskrim aku nie. Percubaan pertama buat aiskrim sendiri dapat pujian...sebenarnya senang jerk pun nak buat aiskrim nie cuma kalau kali kedua aku nak buat kena kurangkan sikit gula dan nak kena blend tu agak kasar sikit. Hubby aku cakap terlalu halus sgt aiskrim nie. Aku guna blender jerk sebab takde mixer. Senang jerk masukkan semua bahan dalam blender dan blend. Lebih kurang dalam 4 jam aiskrim dah keras dan boleh dimakan. Itu pun sekejap-sekejap si Aiman bukak peti ais tanya dah boleh makan ke belum. Oklah kan pasnie aku tak payahlah beli aiskrim kat luar boleh buat sendiri..hihihi. Aiman cakap lepas nie kalau buat dia suruh aku campurkan perisa strawberry dengan vanilla. 




p/s : hari nie nak buat aiskrim goreng 


Ulasan

  1. Sodapnya....tengok ni teringin pulak nak buat aiskrim durian...eh dah tak ada stock durian pulak sekarang

    BalasPadam
  2. bagusnya buat sendiri.. jimat & bole mkn byk2..hihi... wahh eskem goreng pulok... sedap tu...

    BalasPadam
  3. Assalamualaikum kak lynn. ajar sheila. sheila tak nampak sangat bahan yang kak lynn bubuh tu. buat step by step boleh? hehehehe

    BalasPadam
  4. Mcm senang kak... Tapi kena ada kerajinan gak nk wat ni..hihi.. Yumms eskem coklat ... :)

    BalasPadam
  5. DULU MAK PERNAH BUAT...MMG SEDAP..SO KONGSILAH RESEPI

    BalasPadam
  6. aiskrim goreng sedappppppppppppppppppppppppp. nk seketul dua umah ida kak. hehehhehe

    BalasPadam
  7. nampak sedap!! zaza pun teringin nak buat dekat hubby! hehehe mkn sendiri maklum sebulan bru nk abis..askem kureng ckit..buat tu rajin muahahahaha.. baki buat eskim goreng aritu pun ada lagi. hahaha

    BalasPadam
  8. Oh.. dah boleh jadi toke aiskrimlah lepas ni. Kalau beli wafer kon lagilah Aiman terus tak henti makan aiskrim.

    Aiskrim goreng kakak suka.

    BalasPadam
  9. Waa sudah pandai buat aiskrim...
    Kakain je blm buat lg..resepi ada dah...

    BalasPadam
  10. waaaaaaa...buat aiskrim sendiri.. hebatnya...
    kalau saya pun jadi macam aiman juga..kejap bukak peti kejap bukak peti nak tgk jadi ke tak.. auntie ida boleh geng ngan aiman la..hihihi

    lama dah tak makan aiskrim, kena pantang lagi..huhuhuhu..

    BalasPadam
  11. akak bg resepi pls....nak tau sukatannye...

    BalasPadam
  12. AKak pun teringin nak buat sendiri... nak cubalah nanti..

    BalasPadam
  13. waaaa....... pandainye.... hehehe

    BalasPadam
  14. bagusnya siap buat aiskrim sendiri,
    nnti up la resepi, boleh eija try buat pulak..hehe
    aiskrim goreng eija dah pernah buat, mmg senang je buatnye kan..

    BalasPadam
  15. Buat icecream sendiri memang puas

    BalasPadam
  16. share la resepi kat sini.. ;p

    BalasPadam
  17. Pandainya akak buat eskem sendiri..

    BalasPadam
  18. pergh.. buat ais krim sendiri tu.. terbaik..

    BalasPadam
  19. wah leh buat bisnes dah lepas ni hehehe

    BalasPadam
  20. wah...sedapnya ais krim home made..boleh buat sndiri juga ni..
    anak2 suka lah kan?..:)

    BalasPadam
  21. wah.....sedap nie....nak pula buat sendiri....

    BalasPadam
  22. mcm senang jeee..... nak try la jugak hihi... kasi resepi plzzz

    BalasPadam
  23. Bestnye aiskrim buatan sendiri..nampak sedap tu..

    BalasPadam
  24. wah..pandainyer bt sendiri... bagus laaa..

    BalasPadam
  25. senang mmg senang, tapi kalau dtg malas, benda senang boleh jadik susah...

    hahahaha, saya lah tu...

    BalasPadam
  26. wahhh pandainye buat ice cream.. kena try nih.. :)

    BalasPadam
  27. sedapnya nampak ais krim tu..

    BalasPadam
  28. Salam kak..
    muahaha... tak kira! cma nk buat jgk nnti...
    nyum3.. :))

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Pulau Tioman

Wajah baru kakak

My 2nd run..