CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Khamis, 11 April 2013

Homemade Aiskrim




Dah lama  aku nak buat tapi sebab masa dan jugak satu barang yang aku tak beli jadi asyik tertangguh jerk. Sabtu lepas aku buat aiskrim nie, nasib baik Just tolong belikan ovalette nie kalau tidak, tak menjadilah aiskrim aku nie. Percubaan pertama buat aiskrim sendiri dapat pujian...sebenarnya senang jerk pun nak buat aiskrim nie cuma kalau kali kedua aku nak buat kena kurangkan sikit gula dan nak kena blend tu agak kasar sikit. Hubby aku cakap terlalu halus sgt aiskrim nie. Aku guna blender jerk sebab takde mixer. Senang jerk masukkan semua bahan dalam blender dan blend. Lebih kurang dalam 4 jam aiskrim dah keras dan boleh dimakan. Itu pun sekejap-sekejap si Aiman bukak peti ais tanya dah boleh makan ke belum. Oklah kan pasnie aku tak payahlah beli aiskrim kat luar boleh buat sendiri..hihihi. Aiman cakap lepas nie kalau buat dia suruh aku campurkan perisa strawberry dengan vanilla. 




p/s : hari nie nak buat aiskrim goreng 


31 ulasan:

Forskning Beta

Sodapnya....tengok ni teringin pulak nak buat aiskrim durian...eh dah tak ada stock durian pulak sekarang

Deqla Manjew

bagusnya buat sendiri.. jimat & bole mkn byk2..hihi... wahh eskem goreng pulok... sedap tu...

Sheila Salim

Assalamualaikum kak lynn. ajar sheila. sheila tak nampak sangat bahan yang kak lynn bubuh tu. buat step by step boleh? hehehehe

Lisa Sheila

Mcm senang kak... Tapi kena ada kerajinan gak nk wat ni..hihi.. Yumms eskem coklat ... :)

Mrs Velentine

DULU MAK PERNAH BUAT...MMG SEDAP..SO KONGSILAH RESEPI

::EIDA::

aiskrim goreng sedappppppppppppppppppppppppp. nk seketul dua umah ida kak. hehehhehe

zaza nizam

nampak sedap!! zaza pun teringin nak buat dekat hubby! hehehe mkn sendiri maklum sebulan bru nk abis..askem kureng ckit..buat tu rajin muahahahaha.. baki buat eskim goreng aritu pun ada lagi. hahaha

Kakzakie

Oh.. dah boleh jadi toke aiskrimlah lepas ni. Kalau beli wafer kon lagilah Aiman terus tak henti makan aiskrim.

Aiskrim goreng kakak suka.

ainnoraini

Waa sudah pandai buat aiskrim...
Kakain je blm buat lg..resepi ada dah...

IDAZS

waaaaaaa...buat aiskrim sendiri.. hebatnya...
kalau saya pun jadi macam aiman juga..kejap bukak peti kejap bukak peti nak tgk jadi ke tak.. auntie ida boleh geng ngan aiman la..hihihi

lama dah tak makan aiskrim, kena pantang lagi..huhuhuhu..

Riedaffya ibrahim

akak bg resepi pls....nak tau sukatannye...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati)

AKak pun teringin nak buat sendiri... nak cubalah nanti..

NM03

waaaa....... pandainye.... hehehe

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY

bagusnya siap buat aiskrim sendiri,
nnti up la resepi, boleh eija try buat pulak..hehe
aiskrim goreng eija dah pernah buat, mmg senang je buatnye kan..

Qashmere

Buat icecream sendiri memang puas

Just

share la resepi kat sini.. ;p

AyueJean AJ

Pandainya akak buat eskem sendiri..

boni kacak

pergh.. buat ais krim sendiri tu.. terbaik..

Kesuma Angsana

wah leh buat bisnes dah lepas ni hehehe

aTieYusof Family

wah...sedapnya ais krim home made..boleh buat sndiri juga ni..
anak2 suka lah kan?..:)

yan's cottage

wah.....sedap nie....nak pula buat sendiri....

elly nadyra

Up la resepi

Aiyang disayang

mcm senang jeee..... nak try la jugak hihi... kasi resepi plzzz

LiLy @ MaMaQiStInA

Bestnye aiskrim buatan sendiri..nampak sedap tu..

izan mama mia

wah..pandainyer bt sendiri... bagus laaa..

wahida

senang mmg senang, tapi kalau dtg malas, benda senang boleh jadik susah...

hahahaha, saya lah tu...

εïзmummyHazaεïз

wahhh pandainye buat ice cream.. kena try nih.. :)

sal ya

sedap tu.

mama aryan

sedapnya nampak ais krim tu..

♥ Cmª shIemª ♥

Salam kak..
muahaha... tak kira! cma nk buat jgk nnti...
nyum3.. :))

QA's ~ mamapapa

Nyum2!!nmpak super sedap:))

Catat Ulasan