Barang lama....



Minggu lepas balik kampung MIL, singgah rumah arwah Tok Yah sebelah hubby sebab MIL nak amik barang dia sebelum rumah tu disewa kat orang. MIL aku cakap dia nak amik gelas yang dia beli sebelum dia  kahwin lagi ngan arwah FIL aku. Dia cakap dia sayang gelas tu sebab dia beli dengan gaji pertama dia dulu. Wah.. terkejut aku sebab masih elok lagi gelas tu dia jaga. Kalau hubby aku sekarang dah 35 tahun jadi umur gelas tu lebih kurang 39 tahun. Lama jugak jangka hayat gelas tu. Ada lagi yang MIL aku simpan elok pastu dia bagi kat aku, macam set cadar baldu yang masa tu hubby aku baru je dilahirkan. Serius aku tengok masih elok lagi. Aku pernah jugak guna masa aku bersalinkan anak sulung pastu aku simpan. Siap pesan kat aku simpan elok-elok barang yang mama bagi nie...uhuhuhu... Korang ada x barang yang lama dan masih elok dalam simpanan? :P

Ulasan

  1. Tak ingat pulak kak....
    Hehehhehe..

    BalasPadam
  2. byk gak brg lama..kat umah arwah ayah... ;)

    BalasPadam
  3. adew jew kak..pinggan nenek sy yg adew bunga ros la kt tepi2 pinggan tu..tp bkn pinggan vantage mcm yg skunk taw..hahahaha

    BalasPadam
  4. mak ummi pun ada juga pinggan2 lama ni,set pinggan lama2 macam bunga kangkung tu pun ada banyak juga ummi nampak, siap bagi kat ummi juga, hehe..seronok mengumpul.

    BalasPadam
  5. dulu ada kak ... macam baju2 lama..masih ada ..hehe.. pastu dulu lisa pernah simpan pembaris kayu yg warna kuning tu... lama gak lisa simpan..last2 bila dah x belajar... ntah kemana..sayang betul ..hee..kenangan tu.. tapi skrg ni kalau barang yg paling lama simpan semestinya foto2 lama...kanak2 ribena dolu2..hee..

    BalasPadam
  6. Emmmmm mo pegi korek2 dulu segala harta karun ni...hehe

    BalasPadam
  7. Assalamualaikum kak lynn. bestnya barang vintage ni. kat rumah ayah sheila berlambak. heehehee. teringin gak nak simpankan :)

    BalasPadam
  8. Cadar baldu yg lama dulu siap ada kipas kan? Kakak ingat masa Kak Long kakak nikah dulu guna cadar macam itu. Tapi kakak dah tak ada simpanan itu semua. Memang kena simpan dan jaga kalau ada...

    Untung jadi barang antik pasti tinggi nilainya..

    BalasPadam
  9. cermatnya MIL jaga barang... duk fikir juga, apalah barang yg saya ada simpan? Hurm, rasanya takde kot.. mmg saya tak pandai jaga barang, hihihi

    BalasPadam
  10. diari yg aku bg kwn2 tulis zmn sekolah msh elok lg! :D ko hado?? ;p

    BalasPadam
  11. kalau barang akak beli tapi mak akak yang jaga banyakjer kat rumah kampung.. sampai bila makanni mak akan cakap ni barang akak, ni barang akak.. isyh banyaknyer... barang yang kawan akak bagi masa asrama dulu2 banyak gak terjaga rapi...

    BalasPadam
  12. byk juga yang KA simpan dan ada juga yang dah disedekahkan... apapun barng2 lama ni mmg jauh berkualiti kan

    BalasPadam
  13. Ratu..barang2 lama masih tinggal di rumah yang dah kosong tu..tak tau apa khabarnya

    BalasPadam
  14. hihi umur gelas tu lg tua dari saya, kalau kat kg ada je lg barang2 lama arwah mak punya

    BalasPadam
  15. barang lama mmg tahan lasak,tak macam yg sekarang...sikit ja terjatuh..sumbing...

    BalasPadam
  16. koleksi rare ni, cantik ada lining gold :)

    BalasPadam
  17. wah, lama sungguh barang tu disimpan. ya lah juga.. ia ada sentimental value hu hu...

    BalasPadam
  18. Wahhh mesti mil tu seorang yg sgt cermat kan

    BalasPadam
  19. mk byk simpan pinggan lama arwah tok

    BalasPadam
  20. akak pun ada..arwah tok yg punya..simpan dlm almari jew

    BalasPadam
  21. oooh klasik tu...kalau jual pon boleh demand harga...

    BalasPadam
  22. X de simpan apa pun. Entah mana pegi pun x tau la.

    BalasPadam
  23. Ada juga mak bagi kain baldu dulu2 punya..kain kebaya pun ada..siap buat baju raya lagi..hehe
    pinggan mangkuk lama semua tinggal kt rumah arwah nenek:)

    BalasPadam
  24. yan pun ada cawan macam nie....aruah nenek punya cantik dan antik sangat....

    BalasPadam
  25. cawan lama memang klasik...tp tahan lasak..

    BalasPadam
  26. eeemmm...masih baik dan blh dipakai lg

    BalasPadam
  27. bgusnya keluarga mertua akk..simpan barang2 dah la lama pula tu.. :)
    masih terjaga dgn elok.. kalau sy la, setakat ni blum ada koleksi brng lama kut..hehehe

    *akk, sy isi kan sikit duit tabung akk ye.. =)

    BalasPadam
  28. kalau ida, dah selamattttttttt dibuang ;p

    BalasPadam
  29. hmmm moon ada simpan duit kertas zaman penjajahan british... kalo g muzium..mmg ada je koleksi tu...

    moon dapat selamatkan 1 je duit kertas tu.... yg lain semua..hilang entah ke mana....

    BalasPadam
  30. Cantik lagi tu...kalau M pun sayang seandainya beli ngan duit gaji yg pertama...

    BalasPadam
  31. cantik...semua barang lama masih ad kat rumah mak kt kg

    BalasPadam
  32. cantik lagi hgelas tu...barang2 lama tahan kan...

    BalasPadam
  33. mak aii lamanya gelas ni kak bella.
    bagusnyaaa MIL kak bella jaga elok lagi. yaya ntah mampu ntah tidak simpan lama2 gitu. huhu

    BalasPadam
  34. yg paling lama barang yg dapat masa kahwin jer..hehe

    BalasPadam
  35. Ada....cadar pengantin kot tapi bukan baldulah... kilat kilat lagi ko....haha.. tak buat apa pun...simpan jelah

    BalasPadam
  36. salam kak..
    cantik gelasnya.....mmg lama tersimpan & elok lagi tu.. huhuh...
    cma punya rasanya takde brg2 yg tersimpan lama ni..

    BalasPadam
  37. mmg barang kalau beli ngan gaji pertama sayangggg...

    BalasPadam
  38. Bykkkkkkkk aku masih ada baju, kain lampin, barut, cadar, selimut, toys, baju sejuk masa aku kecik tau

    BalasPadam
  39. barang lama mmg berkualiti dan tahan..barang skrng cepat jer pecahh..

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Wajah baru kakak

Pulau Tioman

My 2nd run..