Jumaat, 5 April 2013

Barang lama....



Minggu lepas balik kampung MIL, singgah rumah arwah Tok Yah sebelah hubby sebab MIL nak amik barang dia sebelum rumah tu disewa kat orang. MIL aku cakap dia nak amik gelas yang dia beli sebelum dia  kahwin lagi ngan arwah FIL aku. Dia cakap dia sayang gelas tu sebab dia beli dengan gaji pertama dia dulu. Wah.. terkejut aku sebab masih elok lagi gelas tu dia jaga. Kalau hubby aku sekarang dah 35 tahun jadi umur gelas tu lebih kurang 39 tahun. Lama jugak jangka hayat gelas tu. Ada lagi yang MIL aku simpan elok pastu dia bagi kat aku, macam set cadar baldu yang masa tu hubby aku baru je dilahirkan. Serius aku tengok masih elok lagi. Aku pernah jugak guna masa aku bersalinkan anak sulung pastu aku simpan. Siap pesan kat aku simpan elok-elok barang yang mama bagi nie...uhuhuhu... Korang ada x barang yang lama dan masih elok dalam simpanan? :P

43 ulasan:

AyueJean AJ berkata...

Tak ingat pulak kak....
Hehehhehe..

Deqla Manjew berkata...

byk gak brg lama..kat umah arwah ayah... ;)

anggun berkata...

adew jew kak..pinggan nenek sy yg adew bunga ros la kt tepi2 pinggan tu..tp bkn pinggan vantage mcm yg skunk taw..hahahaha

ummiross berkata...

mak ummi pun ada juga pinggan2 lama ni,set pinggan lama2 macam bunga kangkung tu pun ada banyak juga ummi nampak, siap bagi kat ummi juga, hehe..seronok mengumpul.

Lisa Sheila berkata...

dulu ada kak ... macam baju2 lama..masih ada ..hehe.. pastu dulu lisa pernah simpan pembaris kayu yg warna kuning tu... lama gak lisa simpan..last2 bila dah x belajar... ntah kemana..sayang betul ..hee..kenangan tu.. tapi skrg ni kalau barang yg paling lama simpan semestinya foto2 lama...kanak2 ribena dolu2..hee..

Mia Kassim berkata...

Emmmmm mo pegi korek2 dulu segala harta karun ni...hehe

Sheila Salim berkata...

Assalamualaikum kak lynn. bestnya barang vintage ni. kat rumah ayah sheila berlambak. heehehee. teringin gak nak simpankan :)

Kakzakie berkata...

Cadar baldu yg lama dulu siap ada kipas kan? Kakak ingat masa Kak Long kakak nikah dulu guna cadar macam itu. Tapi kakak dah tak ada simpanan itu semua. Memang kena simpan dan jaga kalau ada...

Untung jadi barang antik pasti tinggi nilainya..

nurbijen berkata...

cermatnya MIL jaga barang... duk fikir juga, apalah barang yg saya ada simpan? Hurm, rasanya takde kot.. mmg saya tak pandai jaga barang, hihihi

Just berkata...

diari yg aku bg kwn2 tulis zmn sekolah msh elok lg! :D ko hado?? ;p

Cho Zila berkata...

kalau barang akak beli tapi mak akak yang jaga banyakjer kat rumah kampung.. sampai bila makanni mak akan cakap ni barang akak, ni barang akak.. isyh banyaknyer... barang yang kawan akak bagi masa asrama dulu2 banyak gak terjaga rapi...

Kesuma Angsana berkata...

byk juga yang KA simpan dan ada juga yang dah disedekahkan... apapun barng2 lama ni mmg jauh berkualiti kan

Acik Erna berkata...

Ratu..barang2 lama masih tinggal di rumah yang dah kosong tu..tak tau apa khabarnya

Tina Othman berkata...

hihi umur gelas tu lg tua dari saya, kalau kat kg ada je lg barang2 lama arwah mak punya

❤Kamsiah❤ berkata...

barang lama mmg tahan lasak,tak macam yg sekarang...sikit ja terjatuh..sumbing...

Tihara berkata...

koleksi rare ni, cantik ada lining gold :)

RYS AREESA NASIR jr berkata...

wah, lama sungguh barang tu disimpan. ya lah juga.. ia ada sentimental value hu hu...

CeqGu berkata...

Wahhh mesti mil tu seorang yg sgt cermat kan

QasehnyaRania berkata...

mk byk simpan pinggan lama arwah tok

izan mama mia berkata...

akak pun ada..arwah tok yg punya..simpan dlm almari jew

Hatimi Tahirruddin berkata...

oooh klasik tu...kalau jual pon boleh demand harga...

Ibu Lala berkata...

X de simpan apa pun. Entah mana pegi pun x tau la.

Tukang Karut berkata...

ni dah kira antik dah ni...

aTieYusof Family berkata...

Ada juga mak bagi kain baldu dulu2 punya..kain kebaya pun ada..siap buat baju raya lagi..hehe
pinggan mangkuk lama semua tinggal kt rumah arwah nenek:)

yan's cottage berkata...

yan pun ada cawan macam nie....aruah nenek punya cantik dan antik sangat....

Cikgu Ma berkata...

cawan lama memang klasik...tp tahan lasak..

KY berkata...

eeemmm...masih baik dan blh dipakai lg

Mimie Najib berkata...

bgusnya keluarga mertua akk..simpan barang2 dah la lama pula tu.. :)
masih terjaga dgn elok.. kalau sy la, setakat ni blum ada koleksi brng lama kut..hehehe

*akk, sy isi kan sikit duit tabung akk ye.. =)

::EIDA:: berkata...

kalau ida, dah selamattttttttt dibuang ;p

C.M.A @ CikMoonAdnan berkata...

hmmm moon ada simpan duit kertas zaman penjajahan british... kalo g muzium..mmg ada je koleksi tu...

moon dapat selamatkan 1 je duit kertas tu.... yg lain semua..hilang entah ke mana....

Si Matatajam berkata...

Cantik lagi tu...kalau M pun sayang seandainya beli ngan duit gaji yg pertama...

NoEn berkata...

cantik...semua barang lama masih ad kat rumah mak kt kg

intanfirdaus247 berkata...

cantik lagi hgelas tu...barang2 lama tahan kan...

nadia berkata...

mak aii lamanya gelas ni kak bella.
bagusnyaaa MIL kak bella jaga elok lagi. yaya ntah mampu ntah tidak simpan lama2 gitu. huhu

Ema Blog berkata...

yg paling lama barang yg dapat masa kahwin jer..hehe

hainom OKje berkata...

Ada....cadar pengantin kot tapi bukan baldulah... kilat kilat lagi ko....haha.. tak buat apa pun...simpan jelah

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

salam kak..
cantik gelasnya.....mmg lama tersimpan & elok lagi tu.. huhuh...
cma punya rasanya takde brg2 yg tersimpan lama ni..

wan nurul hezrina abd halim berkata...

mmg barang kalau beli ngan gaji pertama sayangggg...

BUNDA a.k.a KN berkata...

barang2 lama memang tahan..

elly nadyra berkata...

Bykkkkkkkk aku masih ada baju, kain lampin, barut, cadar, selimut, toys, baju sejuk masa aku kecik tau

eyeyou berkata...

barang lama mmg berkualiti dan tahan..barang skrng cepat jer pecahh..

sal ya berkata...

barang lama ni antik.

QA's ~ mamapapa berkata...

Cantik lg..mcm xluak jekn?

Catat Ulasan