Selasa, 5 Februari 2013

Kasut baru

Semalam aku datang opis dengan kasut baru. Lupa pulak aku nak amik gambar kasut wedges aku tu. Yalah dah beranak 3 nie xboleh lagi dah nak pakai heels bagai sebab kaki dah xblh nak imbangkan  badan yang dah makin kembang nie hehehe... Sukalah aku dapat kasut baru sebab aku jenis xkan membeli kasut lain selagi xrosak. Sebab tu bak kata pepatah alah beli menang memakai. Biar mahal janji tahan lamakan.. :D  Tapi sebaik sampai jerk dekat opis aku sengsara yang amat sebab kaki aku melecet! Uhuhu... sakitnya kaki aku menahan sakit bila berjalan. Pastu aku lekatkan hansaplast dekat tempat yang melecet tu dengan harapan bila pakai kasut tu balik oklah sikit kan tapi makin sakit lagi adalah kaki aku tu. Aku pernah dengar orang tua-tua cakap kalau nak pakai kasut baru, kena gigit dulu kasut tu sebelum pakai. Ermm...seingat aku pernah dulu sekali jerk aku ikut petua nie tapi xmenjadi pun. Korang ada ke petua untuk xbagi melecet kaki bila pakai kasut baru. Aku ingat mau aje aku beli kasut lain lagi nie kalau dah kasut makan tuan.. :p

44 ulasan:

intanfirdaus247 berkata...

Pedih kan kalau melecet…xada lak petua….

Just berkata...

alasan nak beli kasut baru lagi la tu! tp petua tu tak leh pakai ler.. huhuhu

Miss Volvo berkata...

akak jgn lupa tunjuk wedges akak tu ESOK hokey? :P

Saya Disini berkata...

PERNAH JGAK dengr petua gigit kasut tu...tp xpernh cuba lgi..xtau la berkesan ke x

are_lin@yu berkata...

ayu pnh jgk jd gni..bla kli kedua pkai dh ok dh.hehe

zaza nizam berkata...

pernah dgr petua tu..tpi xpenah cuba! hihihi

eyeyou berkata...

mestilah kena gigit kasut tu dl sblm kasut tu gigit tuannya..hanya petua, keberkesanannya xpasti.. tp mmg standard la tu melecet dl..lama2 sedap pakai..tahniah,..ada kasut bawuuuuu...:)

Rusuk Kiri berkata...

pakai stokin..takla melecet. Tambah kalu kasut baru memang 'makan' kaki dulu hehehehe.

Acik Erna berkata...

assalam ratu..selain pakai stokin..selalunya kalau kasut baru..acik sapukan kaki dengan getah bawang merah..maknanya belah dulu bawang merah kemudian sapu kat kaki..
malam sebnelum pakai kasut tu..acik sapukan minyak kelapa dan sumbat pulak dengan kertas surat khabar..nanti minyak tu meresap kat kertas tu..selama ni tak pulak kena kali melecet.

~Cik Viva~ berkata...

ade orang ckap kene gigit dlu baru pakai baru tak melecet..

Ibu Lala berkata...

wahhh bestnye ada kasut baru. jgn lupa letak gambar nanti tau. ai pun dah lama tak beli kasut baru. pi jln dok guna kasut lama tu la..kdg2 pkai sliper yg jual kat psr mlm tu je..

wan nurul hezrina abd halim berkata...

dalam banyak2 benda kasutlah palingggggg susah nak beli..kak mummyrinazone2 blog business n blog kalau ada barang2 nak dijual atau nak di let go..hehehe..so main blog hezrina83.blogspot maintain ada tak tukar daa..hehe

yan's cottage berkata...

memang kalau ikut petua....kena gigit kasut tu....sebelum dia gigit kaki kita.....sanggup ke....he heee....

Ema Blog berkata...

tak menjadi petua tu..ema dah buat masa join program my beautiful tu..kasut baru pertama kali pakai..tp melecet teruk kaki.

aTieYusof Family berkata...

Kena gigit kasut baru dl sblm guna tu pernah terdengar.. tapi sy tak pernah buat pun..hehe..
dah lama tak beli kasut baru.. selagi tak rosak selagi tu lah tak beli..hehe;)

QasehnyaRania berkata...

as-salam..tak da petua la kak

setakat ni alhamdulillah la.

saya selalu pakai bata..dari zaman sekolah lagi.sbb selesa.

Fauziah Mohamad berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Kakzakie berkata...

Kakak pernah cakap pada anak kakak petua ini. Tahu apa dia kata dah gigit, kunyah terus telan hihi... Terus tak ada kasut:)

Petua nak pakai kena percaya baru menjadi kalau tak memang tak jadi.

Fauziah Mohamad berkata...

nak taip balik ngeh ngeh

bila perkara ni terjadi kat gie, gie akan pakai jugak kasut tu tapi pijak sekali bahagian cover belakang kaki kita tu

hihihi akan kupijak sampai agak2 lembut dan tak menyakitkan kakiku lagi

bila dah mulus lembut akan kupakai seperti biasa pula

sekian 'pemuda'

Deqla manjew berkata...

biasenya kasut baru kalo pakai mesti melecet.. deqla mcm tu gak la.. tp lelama ok la..kena biasakan diri dulu kot.. tp deqla penah dgr petua gigit kasut or sliper yg baru dibeli sblm pakai.. haha.. entah betul ke x..

Mimi Azirah berkata...

sy tak leh pakai kasut wedges ke high heel...pakai kasut flat je sebab de prob kat lutut

Tunung D. berkata...

Saya high heel memang kureng sikit dari zaman remaja hingga la dah beranak 4 ni..Kalau boleh prefer flip-flop ke slipper pi ofis, dah konpem pakai 2 type in je..hahaha!
Kawan saya cakap, tiitiskan lilin dulu kat bahagian yg boleh sebabkan melecet before pakai spya tmpt tu jadi lembut & x bisa, Tapi ntah la..hehehe

Fieda Rafli berkata...

betul2..mmg dari dulu org2 tua kata kena gigit dulu sebelum dia gigit kita..hihii

~aYu~ berkata...

hihi.. ayu mmg tak reti nak pakai heel.. asyik terpeleot je..

ainnoraini berkata...

Kene gigit...kadang2 sakit jgk melecet...rasa mcm nk campak je ksut tu bila dh susah nk jln...tp sabar rugi la plk...huhuhu

Mia Kassim berkata...

Sya pun suka pakai wedges...lebih selesa tapi klu opis boleh pakai selipar...sya pakai jak selipar pegi opis..hehe

Sara berkata...

petua kene gigit kasut 2 betul kak...mungkin bagi org lain tak leh pakai sebab diroang kene ''gigit'' balik ngan kasut diorang...sy adalah salah seorang yang gemar beli kasut...so sebelum pakai selalu sy ckp ''bismillah (sampai habis)...aku gigit ko jangan ko gigit aku balik''...alhamdulillah kaki ok...sakit pada permulaan pakai 2 normal..tapi tak melecet..sebab die tak gigit balik...sy selalu gigit kat belakang dan kat depan..yang tempat selalu sangat melecet...petua org2 tua ni ada betulnye...cuma nawaitu tak betul kene balik la 2...

Dee berkata...

kalau dah gitu..pakailah stokin..bila kasut tu dh kembang ok kot..

Cho Zila berkata...

hmm no idea.. tapi mungkin kata Deetu betoiler kot.. sbb selagi tak kembang memang makan tuannyer...
wedgespun der yang tak selesa ... tuler kena cari betoi2..

NM03 berkata...

takde la noks... geget mcm nak putus kasut tu pun, kalu dah nak melecet, jadi jgk. hehehe

sbb aku pun penah buat, sama je. kikiki

Kesuma Angsana berkata...

siannyer.. sapu lilin len kali

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

salam kak..
hihih..petua tu mmg cma amalkan sampai sekarang tau.. *geget kasut* dan ianya mmg menjadi.. hihih.. lg 1..cma suka pakai stokin jika kasut jenis bersarung ni...

wantie berkata...

kalau kasut kerja tu ye la. lagi tak rosak memang tak ganti.

wah.... bergaya ngan kasut baru nampak

C.M.A @ CikMoonAdnan berkata...

hmmm xde plak mana2 petua...

pakai stokin jer.. boleh elak melecet gak tu..

moon jarang pakai kasut nie.. sebab kaki ni mmg sensitif sket ngan kasut bertutup.. mudah melecet..

lebih selesa pakai sandle je..

Hatimi Tahirruddin berkata...

wah tak pernah dgr petua tu...huhu....

ummiross berkata...

ummi pun pernah dengar petua tu, tapi tak pernah cuba. Ada juga bagi petua, gosok lilin kat bahagian kasut yang menyebabkan melecet tu.

zulaikha megat berkata...

kasut tu nak berkawan kot..beli sepasang lgi utk jadi kawan dia..(racun suh beli kasut lain)

Tukang Karut berkata...

gigit je la kasut tu...

hainom OKje berkata...

Kasut baru memang cam tu kan RH... dulu masa Okje keje...bila pakai kasut baru dan melecet ambik je selotep ofis tu lekat hehe...nak mencari handyplast nak kena gi kedai pulak ...

Cheq Kaq berkata...

best dapat kasut baru kan..cheqkaq pon selagi kasut tak buruk selagi tu laa pakai..kdg2 smpai bertahun baru tukar..

tentanghati berkata...

salam pekenalan..cantik blog ni...=)

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

sejak ada anak ni saya dh xpakai heel haha...pakai flat jer

mama aryan berkata...

dulu suka pakai heel 2inci..skrg dah tak pakai lg..
hmm takde la petua nak bg

elly nadyra berkata...

Petua plg mudah, jgn pakai kasut tu, beli kasut len

Catat Ulasan