Kasut baru

Semalam aku datang opis dengan kasut baru. Lupa pulak aku nak amik gambar kasut wedges aku tu. Yalah dah beranak 3 nie xboleh lagi dah nak pakai heels bagai sebab kaki dah xblh nak imbangkan  badan yang dah makin kembang nie hehehe... Sukalah aku dapat kasut baru sebab aku jenis xkan membeli kasut lain selagi xrosak. Sebab tu bak kata pepatah alah beli menang memakai. Biar mahal janji tahan lamakan.. :D  Tapi sebaik sampai jerk dekat opis aku sengsara yang amat sebab kaki aku melecet! Uhuhu... sakitnya kaki aku menahan sakit bila berjalan. Pastu aku lekatkan hansaplast dekat tempat yang melecet tu dengan harapan bila pakai kasut tu balik oklah sikit kan tapi makin sakit lagi adalah kaki aku tu. Aku pernah dengar orang tua-tua cakap kalau nak pakai kasut baru, kena gigit dulu kasut tu sebelum pakai. Ermm...seingat aku pernah dulu sekali jerk aku ikut petua nie tapi xmenjadi pun. Korang ada ke petua untuk xbagi melecet kaki bila pakai kasut baru. Aku ingat mau aje aku beli kasut lain lagi nie kalau dah kasut makan tuan.. :p

Ulasan

  1. Pedih kan kalau melecet…xada lak petua….

    BalasPadam
  2. alasan nak beli kasut baru lagi la tu! tp petua tu tak leh pakai ler.. huhuhu

    BalasPadam
  3. akak jgn lupa tunjuk wedges akak tu ESOK hokey? :P

    BalasPadam
  4. PERNAH JGAK dengr petua gigit kasut tu...tp xpernh cuba lgi..xtau la berkesan ke x

    BalasPadam
  5. ayu pnh jgk jd gni..bla kli kedua pkai dh ok dh.hehe

    BalasPadam
  6. pernah dgr petua tu..tpi xpenah cuba! hihihi

    BalasPadam
  7. mestilah kena gigit kasut tu dl sblm kasut tu gigit tuannya..hanya petua, keberkesanannya xpasti.. tp mmg standard la tu melecet dl..lama2 sedap pakai..tahniah,..ada kasut bawuuuuu...:)

    BalasPadam
  8. pakai stokin..takla melecet. Tambah kalu kasut baru memang 'makan' kaki dulu hehehehe.

    BalasPadam
  9. assalam ratu..selain pakai stokin..selalunya kalau kasut baru..acik sapukan kaki dengan getah bawang merah..maknanya belah dulu bawang merah kemudian sapu kat kaki..
    malam sebnelum pakai kasut tu..acik sapukan minyak kelapa dan sumbat pulak dengan kertas surat khabar..nanti minyak tu meresap kat kertas tu..selama ni tak pulak kena kali melecet.

    BalasPadam
  10. ade orang ckap kene gigit dlu baru pakai baru tak melecet..

    BalasPadam
  11. wahhh bestnye ada kasut baru. jgn lupa letak gambar nanti tau. ai pun dah lama tak beli kasut baru. pi jln dok guna kasut lama tu la..kdg2 pkai sliper yg jual kat psr mlm tu je..

    BalasPadam
  12. dalam banyak2 benda kasutlah palingggggg susah nak beli..kak mummyrinazone2 blog business n blog kalau ada barang2 nak dijual atau nak di let go..hehehe..so main blog hezrina83.blogspot maintain ada tak tukar daa..hehe

    BalasPadam
  13. memang kalau ikut petua....kena gigit kasut tu....sebelum dia gigit kaki kita.....sanggup ke....he heee....

    BalasPadam
  14. tak menjadi petua tu..ema dah buat masa join program my beautiful tu..kasut baru pertama kali pakai..tp melecet teruk kaki.

    BalasPadam
  15. Kena gigit kasut baru dl sblm guna tu pernah terdengar.. tapi sy tak pernah buat pun..hehe..
    dah lama tak beli kasut baru.. selagi tak rosak selagi tu lah tak beli..hehe;)

    BalasPadam
  16. as-salam..tak da petua la kak

    setakat ni alhamdulillah la.

    saya selalu pakai bata..dari zaman sekolah lagi.sbb selesa.

    BalasPadam
  17. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  18. Kakak pernah cakap pada anak kakak petua ini. Tahu apa dia kata dah gigit, kunyah terus telan hihi... Terus tak ada kasut:)

    Petua nak pakai kena percaya baru menjadi kalau tak memang tak jadi.

    BalasPadam
  19. nak taip balik ngeh ngeh

    bila perkara ni terjadi kat gie, gie akan pakai jugak kasut tu tapi pijak sekali bahagian cover belakang kaki kita tu

    hihihi akan kupijak sampai agak2 lembut dan tak menyakitkan kakiku lagi

    bila dah mulus lembut akan kupakai seperti biasa pula

    sekian 'pemuda'

    BalasPadam
  20. biasenya kasut baru kalo pakai mesti melecet.. deqla mcm tu gak la.. tp lelama ok la..kena biasakan diri dulu kot.. tp deqla penah dgr petua gigit kasut or sliper yg baru dibeli sblm pakai.. haha.. entah betul ke x..

    BalasPadam
  21. sy tak leh pakai kasut wedges ke high heel...pakai kasut flat je sebab de prob kat lutut

    BalasPadam
  22. Saya high heel memang kureng sikit dari zaman remaja hingga la dah beranak 4 ni..Kalau boleh prefer flip-flop ke slipper pi ofis, dah konpem pakai 2 type in je..hahaha!
    Kawan saya cakap, tiitiskan lilin dulu kat bahagian yg boleh sebabkan melecet before pakai spya tmpt tu jadi lembut & x bisa, Tapi ntah la..hehehe

    BalasPadam
  23. betul2..mmg dari dulu org2 tua kata kena gigit dulu sebelum dia gigit kita..hihii

    BalasPadam
  24. hihi.. ayu mmg tak reti nak pakai heel.. asyik terpeleot je..

    BalasPadam
  25. Kene gigit...kadang2 sakit jgk melecet...rasa mcm nk campak je ksut tu bila dh susah nk jln...tp sabar rugi la plk...huhuhu

    BalasPadam
  26. Sya pun suka pakai wedges...lebih selesa tapi klu opis boleh pakai selipar...sya pakai jak selipar pegi opis..hehe

    BalasPadam
  27. petua kene gigit kasut 2 betul kak...mungkin bagi org lain tak leh pakai sebab diroang kene ''gigit'' balik ngan kasut diorang...sy adalah salah seorang yang gemar beli kasut...so sebelum pakai selalu sy ckp ''bismillah (sampai habis)...aku gigit ko jangan ko gigit aku balik''...alhamdulillah kaki ok...sakit pada permulaan pakai 2 normal..tapi tak melecet..sebab die tak gigit balik...sy selalu gigit kat belakang dan kat depan..yang tempat selalu sangat melecet...petua org2 tua ni ada betulnye...cuma nawaitu tak betul kene balik la 2...

    BalasPadam
  28. kalau dah gitu..pakailah stokin..bila kasut tu dh kembang ok kot..

    BalasPadam
  29. hmm no idea.. tapi mungkin kata Deetu betoiler kot.. sbb selagi tak kembang memang makan tuannyer...
    wedgespun der yang tak selesa ... tuler kena cari betoi2..

    BalasPadam
  30. takde la noks... geget mcm nak putus kasut tu pun, kalu dah nak melecet, jadi jgk. hehehe

    sbb aku pun penah buat, sama je. kikiki

    BalasPadam
  31. salam kak..
    hihih..petua tu mmg cma amalkan sampai sekarang tau.. *geget kasut* dan ianya mmg menjadi.. hihih.. lg 1..cma suka pakai stokin jika kasut jenis bersarung ni...

    BalasPadam
  32. kalau kasut kerja tu ye la. lagi tak rosak memang tak ganti.

    wah.... bergaya ngan kasut baru nampak

    BalasPadam
  33. hmmm xde plak mana2 petua...

    pakai stokin jer.. boleh elak melecet gak tu..

    moon jarang pakai kasut nie.. sebab kaki ni mmg sensitif sket ngan kasut bertutup.. mudah melecet..

    lebih selesa pakai sandle je..

    BalasPadam
  34. wah tak pernah dgr petua tu...huhu....

    BalasPadam
  35. ummi pun pernah dengar petua tu, tapi tak pernah cuba. Ada juga bagi petua, gosok lilin kat bahagian kasut yang menyebabkan melecet tu.

    BalasPadam
  36. kasut tu nak berkawan kot..beli sepasang lgi utk jadi kawan dia..(racun suh beli kasut lain)

    BalasPadam
  37. Kasut baru memang cam tu kan RH... dulu masa Okje keje...bila pakai kasut baru dan melecet ambik je selotep ofis tu lekat hehe...nak mencari handyplast nak kena gi kedai pulak ...

    BalasPadam
  38. best dapat kasut baru kan..cheqkaq pon selagi kasut tak buruk selagi tu laa pakai..kdg2 smpai bertahun baru tukar..

    BalasPadam
  39. salam pekenalan..cantik blog ni...=)

    BalasPadam
  40. sejak ada anak ni saya dh xpakai heel haha...pakai flat jer

    BalasPadam
  41. dulu suka pakai heel 2inci..skrg dah tak pakai lg..
    hmm takde la petua nak bg

    BalasPadam
  42. Petua plg mudah, jgn pakai kasut tu, beli kasut len

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Wajah baru kakak

Pulau Tioman

My 2nd run..