Angkara mercun....



Aku anak beranak xboleh tidur malam tadi! Punyalah bising kawasan perumahan aku tu dengan bunyi mercun. Bermula pukul 11.30 malam dan makin kemuncak bunyi mercun tu pukul 12 tgh malam! Dekat pukul 2 pagi barulah aman seperti biasa, barulah aku dapat melelapkan mata. Aku rasa dah macam dekat medan pertempuran dah semalam. Kesian dekat anak-anak aku nampak mengantuk bila aku kejutkan pagi tadi. 


p/s : Monday blues...nasib baik hari nie aku masih sorang lagi dekat department aku. Jadi akulah bos hari nie..hihihi

Ulasan

  1. Assalamualaikum kak, sheila pun sama! malam tadi berbunyi kuat segala mercun. hee wahwah bestnya jadi lady boss :)

    BalasPadam
  2. assalam Ratu..nak buat camana kan..kalau raya kita macam tu..dah ampai dah polis kekawasan/rumah tu

    BalasPadam
  3. org2 hokkien sambut perayaan mereka kan..nens kt kuantan pon pelik nape ade bungan api smlm..lps baca status kt fb rupanya sambutan mereka..

    BalasPadam
  4. Chap Goh Meh... =D
    Tak boleh nak marah.....
    Tapi tu lah.. Tak beragak pulak....

    BalasPadam
  5. memang betul pun....pukul 12 tengah malam sampai pagi punyalah bising....tak tahan betul telinga mendengarnya hisss....geram2..

    BalasPadam
  6. dekat rumah saya pun sama..mujur jauh sikit dr rumah dgr sayup2 je,klau dekat tu mau tak bole nak lelap jugak

    BalasPadam
  7. Samalah tempat ktorang...semalam sambutan orang2 hokkien kan...tempat ktorang memang ramai cina..sabar jer lah dengar bunyi mercun tu...

    BalasPadam
  8. rumah akakpun .. der sambutan kot yerk.. kalau main malam minggu okler lagikan.. ini kita nak keje.. tak berhenti mercuntu.. banyakler duit terbakar malam semalam yerk...

    BalasPadam
  9. amboi seronoknyer jad bos ni hehehe

    BalasPadam
  10. bila raya kita sok, biar depa plak rasa... hehehehe

    BalasPadam
  11. lamanya dorang men mercun..huhu

    BalasPadam
  12. Still mood Monday blues.. takpe2.. masih jd bos hari ni..hehe..
    ermm..tu lah bila bunyi mercun bising tgh2 malam buta mengganggu ketenteraman awam..

    BalasPadam
  13. samalah .. dh ler yana ddk taman. terasa mcm kat iraq plak ... huhuhhh

    BalasPadam
  14. Tak puas-puas mereka bermain kan. Tempat kakak pun sama. Tunggu cak-go-meh ini lagi akan macam perang pastinya...

    BalasPadam
  15. ekekek memang lah kalau duduk di kejiranan macam nie .. tapi kalau time akak dulu2 .. anak2 suke ;)

    BalasPadam
  16. tak puas puas dorang ni main mercun ..hyeee sabor je la ...huhu

    BalasPadam
  17. Masa kat Kuching dulu, boleh tahan hebat juga bunyi mercun ni, sabau je le.

    BalasPadam
  18. samalah aleesya asyik terkejut jaga je. tak tahan bunyi mercun papan tu kuat sangat. merapak rapak

    BalasPadam
  19. seb baik masih jd boss so boleh la relax2 ye x? hehehe bunyi mercun sana sini eh.. seb baik queen x berjiran dgn cina.. ;)

    BalasPadam
  20. dorang sembahyang tebu tu malam tadi..tunggu nanti ada lagi chap goh mei pulak..xpelah..dorang pya perayaan..kalau kita raya pun dari hari pertama posa smpi syawal dh abis pun tak berhenti2 berperang mercun..tp tulah..xde pulak hilang jari..orang kita je kan..huhu..

    BalasPadam
  21. hehe mmg meriah...dam dam dum bunyi mercun....:D

    BalasPadam
  22. ada org kata mereka bakar mercun malam CNY ke 9(kelmarin) la tu utk menyembah dewa... tapi kena cari sumber sahih utk pengesahan :)

    BalasPadam
  23. Meriah bah bunyi mercun tu....hehe

    BalasPadam
  24. salam kak..
    kat rumah cma pun punya meriah bunyi mercun..rupa2nya kaum hokkien merayakan hari istimewa diorg..cma terbaca status Adam corrie kat fb..

    BalasPadam
  25. rasa mcm kat tempat perang pulakk..tp da taw mercun kan, ley gak lelap..kalu kat tempat org berperang tu, mesti dorang xley tido kan..kena bersyukur kita dok kat negara aman damai..:)

    BalasPadam
  26. gaknya mcm mana kalau kita ada dekat tempat berperang2..huhu sangatlah takot..ooo ada perayaan rupanya padanlah dkt umah nurulpun ada yang bunyi mercun tak henti2

    BalasPadam
  27. Sama jugak dekat area rumah OKje hari tu... tapi tertidur jugak akhirnya! hehe

    BalasPadam
  28. sama jer kt sini pun..kul 2pagi baru senyap..

    BalasPadam
  29. same same. terus pagi tu bangun lambatt ;p

    BalasPadam
  30. raya cina dlm wad. jdk dgr budak meanngis je instead of mercun.

    BalasPadam
  31. sampai tak boleh tido dibuatnya :)

    BalasPadam
  32. thun ni tak da dengar sbb tak dudukberjiran dgn cina.tahun lepas ye...


    bingit telinga saya dibuatnya..

    BalasPadam
  33. masa mlm ni la org ada nmpk hantu kat area umah deqla..hantu siap bole kuar lg tu nk main mercun sama..kot la..haha..

    BalasPadam
  34. memg kalo bisg bunyi mercun tuh xleh nk tido sgt

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Pulau Tioman

Wajah baru kakak

My 2nd run..