Fast Food


Anak-anak aku walaupun ada lauk di rumah kalau ada nugget,fries atau sosej dalam peti ais memang dorang  xkan makan nasi. Masaklah macamana sedap pun lauk tu memang xlaku! Sebab tu kadang-kadang kalau habis stok makanan tu, aku saja xnak beli bukan apa nanti memang xkan makan nasi. Tapi sebab semalam stok nugget tu masih ada sanggup dari balik sekolah sampai ke tengah malam makan tu jerk. Lagi satu bab makan maggi kadang-kadang aku xtau dah nak buat apa. Kalau xbeli dorang pandai beli sendiri dekat kedai bawah rumah. X bagi makan kesian pulak takut lapar. Bukan x ajar anak-anak makan nasi tapi anak-anak aku nie memang jenis yang susah makan nasi. Aku selalu cakap dekat anak-anak aku x elok makan benda-benda macam tu tapi dorang masih jugak suka makanan yang macam tu. Bukan aku kedekut bab makan ok tapi kalau da kerap sangat makan kan ke x elok. Anak-anak korang sama x dengan anak-anak aku? 


p/s : nugget paling best nugget FIRST PRIDE. Macam nugget MC'D rasanya.. cubalah :D

Ulasan

  1. first pride sedap ek... aku suka marina...

    BalasPadam
  2. Oo ye ke. Pernh gak beli nugget first pride tu. sll beli 1 percuma 1 kan. Saya pun x bg sgt ank mkn fast food ni. Nasib la derang x suka sgt nugget ni. Tp sll beli sosej je. Pelikkan, knp la budak2 suka sgt mkn maggi ni. Ank saya pun sama. Tu pun jenuh control. Sebln sekali ada la. nasib kat rumh saya x de kedai.

    BalasPadam
  3. Assalamualaikum kak, sheila pun suka beli ni. suka makan fast food sejak kawin. hehe. tapi kadang2 cover tekak juga. heee. sheila paling suka nugget cheese brand Nutri Plus. murah dan sedapppppnya

    BalasPadam
  4. sama cam ammar nasi x makan,nugget sosej pon x makan..tp bulat semacam..gula2 eskrim hantuu..huhu

    BalasPadam
  5. Anak OKje pulak lain...mencari nasi time waktu makan nasi le...sampai dah tak tau nak masak lauk apa...hu..hu ...lain budak lain perangainyakan...
    Senang le tak yah masak RH

    BalasPadam
  6. Anak OKje pulak lain...mencari nasi time waktu makan nasi le...sampai dah tak tau nak masak lauk apa...hu..hu ...lain budak lain perangainyakan...
    Senang le tak yah masak RH

    BalasPadam
  7. Salam singgak kawan ;) Setuju!!! mmg first pride paling best, Brand marina pun ok jugak rasanya. Memang jurujual tu kata Mcd guna nugget 1st pride!

    BalasPadam
  8. Rumah kakak sentiasa ada nugget/kentang/sosej ini sebab bila emergency org dtg senang. Tapi anak kakak lebih suka makan nasi. Mungkin sebab dah besarlah jadi makanan tu dah jemu.

    BalasPadam
  9. tapi anak2 akak x akak galakkan makan .. sbb fast food kandungan koletsrol dia tinggi ;)
    sebulan sekali je .. makan pun bila makan di KFC atau mcD ;)

    tapi kalau ke mana2 pastinya mereka pilih nie sbb mereka jarang makan ;)

    BalasPadam
  10. Akak pula suka nugget Ramly... sedap bagi akak dan anak2 lah :D

    BalasPadam
  11. rumah i mesti ada stok nugget/sosej/fries...
    tapi disebabkan dorang malas nak buat sendiri...
    so dapatlah i control intake tu...
    apa yg i masak itulah yg dorang makan...

    BalasPadam
  12. makanan macam nie...tak boleh di amalkan selalu...banyak kemudoratan dari kebaikkan...jadi kena ubah permakanan anak2 dengan makanan yang berkhasiat....

    BalasPadam
  13. Anak saya suka juga fast food, tapi tetap cari nasi gak. Yg abang tu suka sgt makan megi. Tapi saya control. Dpt makan megi sminggu sekali / dua minggu skali dah cukup. TAk bley selalu.

    BalasPadam
  14. erm.. anak sy pun kurang makan nasi..dulu2 mmg dia suka sgt Hot Dog tapi sy tak galak kan sgt..takut dia biasa... maggie semua mmg tak bagi.. budak2 ni kdg2 bila dia suka dia nak terus mknan mcm tu..dari kita kena pandai pujuk depa (skdr pendapat peribadi sy)...

    BalasPadam
  15. Anak lum pandai memilih mkn fastfood.. Tapi abahnyer..hihi. Achaner??

    BalasPadam
  16. fast food memang sangat digemari, tapi banyak sangat bahan kimia.. kena limitkan pemakanan fast food ni,,

    BalasPadam
  17. anak sy pun sama...suka fastfood, tapi nasi pun dia carik jugak.budak2 skang nie mmg suka fastfood..pyh nak control..

    BalasPadam
  18. kalo tak nk bagi ank makan, stok makanan tu jgn letak dlm peti..tp mak ngn ayah nyer yg lebey2..hahaha(mengata kat diri sendiri)

    BalasPadam
  19. suami saya larang beli sebarang makanan segera...so..Mia tak makan..tapi..tak tahulah akan datang...

    BalasPadam
  20. samalah dgn anak mak dara.. walau lauk banyak tetap nak carik french fries dan nugget adoiii hehehe

    BalasPadam
  21. a'ah...betul tu kla brg First Pride mmg sama mcm McD :)

    BalasPadam
  22. bdk2 skrg mmg cmtukan..risau gkk.adk ayu pn ska mkn megi bdn pn xnk bsar2.huhu

    BalasPadam
  23. budak2 mmg macam tu. dah mkn nasi pun masih nak kudap2 lagi hehehe

    BalasPadam
  24. bdk2 mmg la suka..mak n bapak budak pon sookaaaa...hehhehhe

    BalasPadam
  25. sama lh ngn adik yana ... nasi ada benda tue jgk dia nk mkn. hai .. bdk2 zaman skrg nie. mentang2 ler senang dpt ...

    BalasPadam
  26. Salam RH,
    Susah jugak mcm ni kan..emmm ..Kisah RH n mengingatkan saya pada sorang kawan saya n, arwah mak dia pantang sunguh dia makan magi sampai kalau arwah mak dia kuar , depa adik beradik pulun masak magi., plastik maggi sanggup diaorang buang kat tong sampah jiran sebelah..cubalah pujuk depa , beli makanan yang berkhasiat mcm yogurt (buat stock banyak2) kalu depa suka makan nugget, saya suggest buat mcm n, lepas goreng nugget, carikkan nugget tu masukkan dalam salad..pelbagaikan…

    BalasPadam
  27. jgn kata anak2... aku pun sama. hahaha

    BalasPadam
  28. saya pon suka nugget...tp tu la kan...budak2 kalo di layan sangat bnda2 mcm tu mmg sanggup x mkn nasi

    BalasPadam
  29. kena hadkan makan makanan proses ni...tapi slow2 la...kang budak2 tu merajuk pulak...

    BalasPadam
  30. as-salam..
    betul tu kak.
    in shaa ALLAH pelan2 pujuk..
    suatu hari pasti berjaya

    BalasPadam
  31. budak2 mmg gitu kan die ada mood.. rayya pun kdg xmo makan nasi.. so kene la masak mee ke pasta ke.. pastu kang die nak makan nasi aje.. lain xnak..mmg pening nk masak tok anak

    BalasPadam
  32. Salam kenal, 1st time singgah sini.. =)
    Tak try bagi vitamin or Scotts Emulsion ke ? Mana tau bertambah selera dorang nak makan nasi pulak.. Nugget jenis tu tak pernah try plak.. Selalu beli nugget tempura Farmbest yg ada cheese kat dalam tu jer.. =)

    BalasPadam
  33. sebolehnya akak jgn beli terus junk food...hal anak beli sndiri tu lain cerita..boleh slowly bgtau kat diorg..yg penting NO SUPPLY kat rumah...in shaa Allah lama2 demand akan berkurang...sebenarnya boleh ubah tabiat pemakanan anak ni, cuma kene sabar la sket

    akak sediakan byk buah2an kat rumah as 'junk food' diorg...

    BalasPadam
  34. ish bahaya tu kak..selalu makan magie..kina rasa akak kena tunjuk gambar yang terok2 kat depa..bagi depa takut nak makan dah..huhu

    BalasPadam
  35. salam ratu hatiku
    anak anak TA pun suka junk food ni tapi tak ambil selalu...sebab takut ketagih...sedapnya lain macam ...hehehehheheheheh....

    p/s Terima kasih sudi lapangkan masa di tempat TA sis.....

    BalasPadam
  36. alahai kesiannye. hmm anak kwn sy mcm tu la. NASI tu mmg xsentuh. cuma mkn sosej n roti canai je. OMG kesian budak2 yg mkn fastfood sbg menu harian. xsihat. akak kena tegas kot? tp sbg ibu mst xsmp ati tgk anak nangis nk mkn nugget kan hihihi

    BalasPadam
  37. betul tu..anak ema siap bawa bekal fishball dan sosej lagi...tak nak bawa bekal nasi..mkn tu pun katanya dh kenyang..

    BalasPadam
  38. Anak akak yang kecik tu hantu megi tapi memang kontrol seminggu sekali atau dua kali je. Kadang2 pekakkan telinga bila dia minta tapi kesian bila dia tak makan. Jadi kat rumah kena masak sambal tumis kesukaan dia, baru tak cari megi.

    Nugget, sosej, fries semua tu memang kena standby dalam peti ais. Kadang2 balik kerja letih goreng je benda2 tu..:)

    BalasPadam
  39. salam sis..
    selalu jgk cma beli nugget..tp jenama marina tu..
    ermm..leh la try..nmpk sedappp :)

    BalasPadam
  40. my boys pun suka makan nuggets. slalu stanby dlm peti ais dikala keletihan & kemalasan melanda mmg itu laa yg digoreng. either nuggets or buat cekodok pisang, gerenti licin hehe

    BalasPadam
  41. maggi tu bukan takat feberet budak2 je..org tua pon suke.hheee

    BalasPadam
  42. anak wani suka nugget hehe...tp meggi no way wani xbg hikss

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Pulau Tioman

Wajah baru kakak

My 2nd run..