Jumaat, 18 Januari 2013

Fast Food


Anak-anak aku walaupun ada lauk di rumah kalau ada nugget,fries atau sosej dalam peti ais memang dorang  xkan makan nasi. Masaklah macamana sedap pun lauk tu memang xlaku! Sebab tu kadang-kadang kalau habis stok makanan tu, aku saja xnak beli bukan apa nanti memang xkan makan nasi. Tapi sebab semalam stok nugget tu masih ada sanggup dari balik sekolah sampai ke tengah malam makan tu jerk. Lagi satu bab makan maggi kadang-kadang aku xtau dah nak buat apa. Kalau xbeli dorang pandai beli sendiri dekat kedai bawah rumah. X bagi makan kesian pulak takut lapar. Bukan x ajar anak-anak makan nasi tapi anak-anak aku nie memang jenis yang susah makan nasi. Aku selalu cakap dekat anak-anak aku x elok makan benda-benda macam tu tapi dorang masih jugak suka makanan yang macam tu. Bukan aku kedekut bab makan ok tapi kalau da kerap sangat makan kan ke x elok. Anak-anak korang sama x dengan anak-anak aku? 


p/s : nugget paling best nugget FIRST PRIDE. Macam nugget MC'D rasanya.. cubalah :D

42 ulasan:

Tukang Karut berkata...

first pride sedap ek... aku suka marina...

Ibu Lala berkata...

Oo ye ke. Pernh gak beli nugget first pride tu. sll beli 1 percuma 1 kan. Saya pun x bg sgt ank mkn fast food ni. Nasib la derang x suka sgt nugget ni. Tp sll beli sosej je. Pelikkan, knp la budak2 suka sgt mkn maggi ni. Ank saya pun sama. Tu pun jenuh control. Sebln sekali ada la. nasib kat rumh saya x de kedai.

Sheila Salim berkata...

Assalamualaikum kak, sheila pun suka beli ni. suka makan fast food sejak kawin. hehe. tapi kadang2 cover tekak juga. heee. sheila paling suka nugget cheese brand Nutri Plus. murah dan sedapppppnya

Nens Collection berkata...

sama cam ammar nasi x makan,nugget sosej pon x makan..tp bulat semacam..gula2 eskrim hantuu..huhu

hainom OKje berkata...

Anak OKje pulak lain...mencari nasi time waktu makan nasi le...sampai dah tak tau nak masak lauk apa...hu..hu ...lain budak lain perangainyakan...
Senang le tak yah masak RH

hainom OKje berkata...

Anak OKje pulak lain...mencari nasi time waktu makan nasi le...sampai dah tak tau nak masak lauk apa...hu..hu ...lain budak lain perangainyakan...
Senang le tak yah masak RH

nea lopah berkata...

Salam singgak kawan ;) Setuju!!! mmg first pride paling best, Brand marina pun ok jugak rasanya. Memang jurujual tu kata Mcd guna nugget 1st pride!

Kakzakie berkata...

Rumah kakak sentiasa ada nugget/kentang/sosej ini sebab bila emergency org dtg senang. Tapi anak kakak lebih suka makan nasi. Mungkin sebab dah besarlah jadi makanan tu dah jemu.

ieda berkata...

tapi anak2 akak x akak galakkan makan .. sbb fast food kandungan koletsrol dia tinggi ;)
sebulan sekali je .. makan pun bila makan di KFC atau mcD ;)

tapi kalau ke mana2 pastinya mereka pilih nie sbb mereka jarang makan ;)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Akak pula suka nugget Ramly... sedap bagi akak dan anak2 lah :D

Rasp berkata...

rumah i mesti ada stok nugget/sosej/fries...
tapi disebabkan dorang malas nak buat sendiri...
so dapatlah i control intake tu...
apa yg i masak itulah yg dorang makan...

yan's cottage berkata...

makanan macam nie...tak boleh di amalkan selalu...banyak kemudoratan dari kebaikkan...jadi kena ubah permakanan anak2 dengan makanan yang berkhasiat....

Fiza Rahman berkata...

Anak saya suka juga fast food, tapi tetap cari nasi gak. Yg abang tu suka sgt makan megi. Tapi saya control. Dpt makan megi sminggu sekali / dua minggu skali dah cukup. TAk bley selalu.

aTieYusof Family berkata...

erm.. anak sy pun kurang makan nasi..dulu2 mmg dia suka sgt Hot Dog tapi sy tak galak kan sgt..takut dia biasa... maggie semua mmg tak bagi.. budak2 ni kdg2 bila dia suka dia nak terus mknan mcm tu..dari kita kena pandai pujuk depa (skdr pendapat peribadi sy)...

Mama Vogue berkata...

Anak lum pandai memilih mkn fastfood.. Tapi abahnyer..hihi. Achaner??

Warna Warni Kehidupan berkata...

fast food memang sangat digemari, tapi banyak sangat bahan kimia.. kena limitkan pemakanan fast food ni,,

mekjangok berkata...

anak sy pun sama...suka fastfood, tapi nasi pun dia carik jugak.budak2 skang nie mmg suka fastfood..pyh nak control..

Cheq Kaq berkata...

kalo tak nk bagi ank makan, stok makanan tu jgn letak dlm peti..tp mak ngn ayah nyer yg lebey2..hahaha(mengata kat diri sendiri)

izan mama mia berkata...

suami saya larang beli sebarang makanan segera...so..Mia tak makan..tapi..tak tahulah akan datang...

adza irdawati berkata...

samalah dgn anak mak dara.. walau lauk banyak tetap nak carik french fries dan nugget adoiii hehehe

QA's ~ mamapapa berkata...

a'ah...betul tu kla brg First Pride mmg sama mcm McD :)

are_lin@yu berkata...

bdk2 skrg mmg cmtukan..risau gkk.adk ayu pn ska mkn megi bdn pn xnk bsar2.huhu

Kesuma Angsana berkata...

budak2 mmg macam tu. dah mkn nasi pun masih nak kudap2 lagi hehehe

eyeyou berkata...

bdk2 mmg la suka..mak n bapak budak pon sookaaaa...hehhehhe

yana aina berkata...

sama lh ngn adik yana ... nasi ada benda tue jgk dia nk mkn. hai .. bdk2 zaman skrg nie. mentang2 ler senang dpt ...

intanfirdaus247 berkata...

Salam RH,
Susah jugak mcm ni kan..emmm ..Kisah RH n mengingatkan saya pada sorang kawan saya n, arwah mak dia pantang sunguh dia makan magi sampai kalau arwah mak dia kuar , depa adik beradik pulun masak magi., plastik maggi sanggup diaorang buang kat tong sampah jiran sebelah..cubalah pujuk depa , beli makanan yang berkhasiat mcm yogurt (buat stock banyak2) kalu depa suka makan nugget, saya suggest buat mcm n, lepas goreng nugget, carikkan nugget tu masukkan dalam salad..pelbagaikan…

NM02 berkata...

jgn kata anak2... aku pun sama. hahaha

Cikgu Ma berkata...

saya pon suka nugget...tp tu la kan...budak2 kalo di layan sangat bnda2 mcm tu mmg sanggup x mkn nasi

Hatimi Tahirruddin berkata...

kena hadkan makan makanan proses ni...tapi slow2 la...kang budak2 tu merajuk pulak...

QasehnyaRania berkata...

as-salam..
betul tu kak.
in shaa ALLAH pelan2 pujuk..
suatu hari pasti berjaya

juelee berkata...

budak2 mmg gitu kan die ada mood.. rayya pun kdg xmo makan nasi.. so kene la masak mee ke pasta ke.. pastu kang die nak makan nasi aje.. lain xnak..mmg pening nk masak tok anak

Misz Mieza berkata...

Salam kenal, 1st time singgah sini.. =)
Tak try bagi vitamin or Scotts Emulsion ke ? Mana tau bertambah selera dorang nak makan nasi pulak.. Nugget jenis tu tak pernah try plak.. Selalu beli nugget tempura Farmbest yg ada cheese kat dalam tu jer.. =)

NoEn berkata...

sebolehnya akak jgn beli terus junk food...hal anak beli sndiri tu lain cerita..boleh slowly bgtau kat diorg..yg penting NO SUPPLY kat rumah...in shaa Allah lama2 demand akan berkurang...sebenarnya boleh ubah tabiat pemakanan anak ni, cuma kene sabar la sket

akak sediakan byk buah2an kat rumah as 'junk food' diorg...

kinara kinatara berkata...

ish bahaya tu kak..selalu makan magie..kina rasa akak kena tunjuk gambar yang terok2 kat depa..bagi depa takut nak makan dah..huhu

TiranaAduka berkata...

salam ratu hatiku
anak anak TA pun suka junk food ni tapi tak ambil selalu...sebab takut ketagih...sedapnya lain macam ...hehehehheheheheh....

p/s Terima kasih sudi lapangkan masa di tempat TA sis.....

Shalee Abdul berkata...

alahai kesiannye. hmm anak kwn sy mcm tu la. NASI tu mmg xsentuh. cuma mkn sosej n roti canai je. OMG kesian budak2 yg mkn fastfood sbg menu harian. xsihat. akak kena tegas kot? tp sbg ibu mst xsmp ati tgk anak nangis nk mkn nugget kan hihihi

Ema Blog berkata...

betul tu..anak ema siap bawa bekal fishball dan sosej lagi...tak nak bawa bekal nasi..mkn tu pun katanya dh kenyang..

JunAina berkata...

Anak akak yang kecik tu hantu megi tapi memang kontrol seminggu sekali atau dua kali je. Kadang2 pekakkan telinga bila dia minta tapi kesian bila dia tak makan. Jadi kat rumah kena masak sambal tumis kesukaan dia, baru tak cari megi.

Nugget, sosej, fries semua tu memang kena standby dalam peti ais. Kadang2 balik kerja letih goreng je benda2 tu..:)

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

salam sis..
selalu jgk cma beli nugget..tp jenama marina tu..
ermm..leh la try..nmpk sedappp :)

Mama Kembar 3 berkata...

my boys pun suka makan nuggets. slalu stanby dlm peti ais dikala keletihan & kemalasan melanda mmg itu laa yg digoreng. either nuggets or buat cekodok pisang, gerenti licin hehe

Riedaffya ibrahim berkata...

maggi tu bukan takat feberet budak2 je..org tua pon suke.hheee

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

anak wani suka nugget hehe...tp meggi no way wani xbg hikss

Catat Ulasan