Selasa, 4 Jun 2013

Medan Trip - Day 1


Sepanjang perjalanan ke Parapat

Di Gedung Batik & Telekung
Selepas sarapan kami bertolak ke Parapat jam 7.30 pagi, sebelum itu Pak Adam bawa kami ke Gedung Telekung dan Batik di bandar Medan. Sampai kat sana takde sorang pun shopping cuma kami banyak posing kat dalam kedai tu hihihi.... 

Kami di bawa menuju ke Paten yang terkenal dengan makanan ringan yang diperbuat dari kacang. Apa yang aku perasan kebanyakan nama makanan tersebut terdiri dari teng teng, tung tung tang tang, pong pong dan banyak lagi. Aku membeli 5 kotak makanan ringan tersebut dengan harga Rp20,000 sekotak.



Permandangan sekitar Pulau Toba
Perjalanan dari jeti Pulau Toba menuju ke Kampung Ambarita mengambil masa lebih kurang 45 minit. Rasa sangat berbaloi  mengabiskan masa selama 5 jam mengharungi jalan kampung yang tidak berturap. Bila sampai aku terpegun dapat melihat keindahan Tuhan sangat cantik, ibarat aku memandang laut tapi hakikatnya ia adalah sebuah tasik.  


Sebelum ke Kampung Ambarita singgah sebentar makan tengahari dengan makanan minang. Aku makan yang mana boleh tekak aku terima jerk..uhuhuhu


Permandangan sekitar di Kampung Ambarita, sangat unik rumah orang kaum batak ini lebih kurang macam rumah minangkabau. Pengalaman yang aku tak boleh lupa bila peniaga kat situ sampai tarik-tarik tangan suruh beli barangan yang dijual. Ada yang sampai kejar kami sampai ke atas bot... uhuhuhu

Sekitar Kampung Ambarita

Selepas berkunjung ke Kampung Ambarita, kami di bawa ke Kampung Tomok. Perjalanan  menaiki bot ke situ mengambil masa 20 minit. Sampai di sini kebanyakan peniaga sudah bersiap-siap untuk menutup kedai. Jadi takdelah rasa takut bila dipaksa membeli barang jualan mereka seperti yang berlaku di Kampung Ambarita. 


Permandangan Kampung Tomok

Ada lagi next entry... tungguuu tau.. : (^_^)


p/s: makin teruk plak slownya internet kat opis nie, dr pagi smpai ke petang baru aku dapat update blog...uhuhuhu

20 ulasan:

Sheila Salim berkata...

Assalamualaikum kak lynn. kesian diorang kan.. sampai sanggup kejar customer.. bestnya.. jalan single. hehehe.

Deqla Manjew berkata...

amboiiihhh sakannya.. mesti byk lagi gmbr ni kan... ok..cpt update.. tggu ni... hihi

intanfirdaus247 berkata...

wah bestnya pi medan..cepat upload bella..nak tgk..::))

C.M.A @ CikMoonAdnan berkata...

alamak...nape posing je? xshopping?

Kesuma Angsana berkata...

mesti seronok giler kan

elly nadyra berkata...

Nk jln pun terganggu ngan peniaga2 ni. Kalau dilayan lg panjang ceritanya.

Hatimi Tahirruddin berkata...

wah teng teng tong tong....menarik namanya tu...haha

nurbijen berkata...

best kan dapat tgk negara orang?
Yg tasik tu pun nampak sgt best... tak sabar nak tunggu next entry :)

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

Salam K.RH..
wuuuu..banyaknye pic..
tapi mata cma tertumpu kat 1st pic tu..
kain baju tu..uuhuhu...cantek!

aTieYusof Family berkata...

Danau Toba tu salah satu destinasi impian..ehehe..
erm..rimas juga klu smapai penjual mengejar suruh beli barang..huhu..
teng-teng tu kt Sabah ada..kacang letak gula merah kan? :)

dr. Tubagus berkata...

Jika berkunjung ke Sumatra Utara, tak afdol jika tidak berkunjung ke Danau Toba

mama ila berkata...

best nye holiday ke Medan...teringin nak pergi sana lagi..cantik kan Danau Toba...

QueeN TerataI berkata...

mcm cantik2 je kain telekung yg bergantung tu... erm.. bahaya juga kan kalo ada peniaga yg smp tarik2 tgn kita ni... x sabar nk tunggu next entry.. Almaklumlah x pnh sampai... )

p/s: sabun tu bkn mcm best tp MEMANG BEST! nak try bolehla..

are_lin@yu berkata...

wahh bestnya g medan..msti mrah2 kan..

Ira berkata...

seronoknya..
tu yg x best tu kan, siap kejar2 lg suh beli brg2 jualan dia..

mama aryan berkata...

bestnya dapat jalan2 tengok tempat org..

eyeyou berkata...

horassss!!!

hainom OKje berkata...

Puas dah tengok gambar RH ni....orang yg pegi lagilah seronokkan RH!

QA's ~ mamapapa berkata...

salam,RH..kiranya akak menjelajah ke seluruh kampung yg cantik2 di sana ye?untungnya ..:))

Amsyahril Syahril berkata...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



Catat Ulasan