Medan Trip - Day 1


Sepanjang perjalanan ke Parapat

Di Gedung Batik & Telekung
Selepas sarapan kami bertolak ke Parapat jam 7.30 pagi, sebelum itu Pak Adam bawa kami ke Gedung Telekung dan Batik di bandar Medan. Sampai kat sana takde sorang pun shopping cuma kami banyak posing kat dalam kedai tu hihihi.... 

Kami di bawa menuju ke Paten yang terkenal dengan makanan ringan yang diperbuat dari kacang. Apa yang aku perasan kebanyakan nama makanan tersebut terdiri dari teng teng, tung tung tang tang, pong pong dan banyak lagi. Aku membeli 5 kotak makanan ringan tersebut dengan harga Rp20,000 sekotak.



Permandangan sekitar Pulau Toba
Perjalanan dari jeti Pulau Toba menuju ke Kampung Ambarita mengambil masa lebih kurang 45 minit. Rasa sangat berbaloi  mengabiskan masa selama 5 jam mengharungi jalan kampung yang tidak berturap. Bila sampai aku terpegun dapat melihat keindahan Tuhan sangat cantik, ibarat aku memandang laut tapi hakikatnya ia adalah sebuah tasik.  


Sebelum ke Kampung Ambarita singgah sebentar makan tengahari dengan makanan minang. Aku makan yang mana boleh tekak aku terima jerk..uhuhuhu


Permandangan sekitar di Kampung Ambarita, sangat unik rumah orang kaum batak ini lebih kurang macam rumah minangkabau. Pengalaman yang aku tak boleh lupa bila peniaga kat situ sampai tarik-tarik tangan suruh beli barangan yang dijual. Ada yang sampai kejar kami sampai ke atas bot... uhuhuhu

Sekitar Kampung Ambarita

Selepas berkunjung ke Kampung Ambarita, kami di bawa ke Kampung Tomok. Perjalanan  menaiki bot ke situ mengambil masa 20 minit. Sampai di sini kebanyakan peniaga sudah bersiap-siap untuk menutup kedai. Jadi takdelah rasa takut bila dipaksa membeli barang jualan mereka seperti yang berlaku di Kampung Ambarita. 


Permandangan Kampung Tomok

Ada lagi next entry... tungguuu tau.. : (^_^)


p/s: makin teruk plak slownya internet kat opis nie, dr pagi smpai ke petang baru aku dapat update blog...uhuhuhu

Ulasan

  1. Assalamualaikum kak lynn. kesian diorang kan.. sampai sanggup kejar customer.. bestnya.. jalan single. hehehe.

    BalasPadam
  2. amboiiihhh sakannya.. mesti byk lagi gmbr ni kan... ok..cpt update.. tggu ni... hihi

    BalasPadam
  3. wah bestnya pi medan..cepat upload bella..nak tgk..::))

    BalasPadam
  4. alamak...nape posing je? xshopping?

    BalasPadam
  5. Nk jln pun terganggu ngan peniaga2 ni. Kalau dilayan lg panjang ceritanya.

    BalasPadam
  6. wah teng teng tong tong....menarik namanya tu...haha

    BalasPadam
  7. best kan dapat tgk negara orang?
    Yg tasik tu pun nampak sgt best... tak sabar nak tunggu next entry :)

    BalasPadam
  8. Salam K.RH..
    wuuuu..banyaknye pic..
    tapi mata cma tertumpu kat 1st pic tu..
    kain baju tu..uuhuhu...cantek!

    BalasPadam
  9. Danau Toba tu salah satu destinasi impian..ehehe..
    erm..rimas juga klu smapai penjual mengejar suruh beli barang..huhu..
    teng-teng tu kt Sabah ada..kacang letak gula merah kan? :)

    BalasPadam
  10. Jika berkunjung ke Sumatra Utara, tak afdol jika tidak berkunjung ke Danau Toba

    BalasPadam
  11. best nye holiday ke Medan...teringin nak pergi sana lagi..cantik kan Danau Toba...

    BalasPadam
  12. mcm cantik2 je kain telekung yg bergantung tu... erm.. bahaya juga kan kalo ada peniaga yg smp tarik2 tgn kita ni... x sabar nk tunggu next entry.. Almaklumlah x pnh sampai... )

    p/s: sabun tu bkn mcm best tp MEMANG BEST! nak try bolehla..

    BalasPadam
  13. wahh bestnya g medan..msti mrah2 kan..

    BalasPadam
  14. seronoknya..
    tu yg x best tu kan, siap kejar2 lg suh beli brg2 jualan dia..

    BalasPadam
  15. bestnya dapat jalan2 tengok tempat org..

    BalasPadam
  16. Puas dah tengok gambar RH ni....orang yg pegi lagilah seronokkan RH!

    BalasPadam
  17. salam,RH..kiranya akak menjelajah ke seluruh kampung yg cantik2 di sana ye?untungnya ..:))

    BalasPadam

  18. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Wajah baru kakak

Pulau Tioman

My 2nd run..