Dalam sejarah....

Hari nie kakak aku beri keizinan untuk keluar dengan kawan-kawan sekolahnya ke Times Square. Banyak kali merayu pada aku nak pergi dengan kawan-kawan sebab dia cakap UPSR da habis.  Saja nak seronok-seronok. Berat hati nie sebenarnya nak lepaskan dia pergi tapi aku tak nak mengongkong anak-anak,sebab bagi aku zaman aku dulu dengan sekarang jauh berbeza. Tak boleh gunakan kekerasan. Apapun aku sentiasa doakan keselamatan anak aku.

p/s: dulu aku umur 17 tahun baru berani nak kuar ngan kawan-kawan...

Ulasan

  1. Macam tulah kan RR, bila jadi ibu berat hati nak lepaskan anak2 kecil keluar dengan kawan2, tapi insyaAllah kalau ramai2 ok je kan, cuma kita ni risau sikit.

    BalasPadam
  2. anak dara dah makin besar.. Insya Allah, semoga kakak pandai jaga diri :)
    Saya dulu pernah juga kawan ajak keluar lepas UPSR.. tapi tak pandai nak susun ayat nak minta kebenaran dari mak ayah.... so mmg x keluar, rasanya masa PMR baru berani keluar dgn kawan2 :)

    BalasPadam
  3. Sama la ratu.acik dah habis sekolah baru berani nak jalan ramai2 ngan kawan2.tu zaman dulu kan ratu

    BalasPadam
  4. x bleh kurung la, nnt dia larikan diri plak..

    BalasPadam
  5. 12 tahun dh keluar jln2 sendiri kan... hehehe anak2 sekarang

    BalasPadam
  6. keluar dgn kwn2 je ke? alahai.. xde pengawasan dari org lebih tua mmg risau jugak kan bg depa keluar.. huhu...

    BalasPadam
  7. jgn sekat sangat, yg penting kt kawal dan masih pantau walaupun bg kebebsan.. kira mcm sesekali kenelah bg peluangkan dia dgn kwn2...

    BalasPadam
  8. So, canne? Okay tak dia kuar dgn kawan2?

    BalasPadam
  9. masa sambung belajar (umo dlm 20thn)ikot kawan g jb umah kakak dia..br jer sampai dpt call mak soh blk melaka serta merta...(tah dr mana mak dpt no tepon kakak kawan tu pon xtaw...) masa da sampai umah kecot pewot nak masok umah...takot kena marah..lbh krg 20 thn dulu laaa...

    BalasPadam
  10. sekali sekala dia nak jalan2 mmg kena bagi jugak tu....yg penting tetapkan curfew kul berapa nak kena balik...

    BalasPadam
  11. betul tu sis, dulu I dah tua bangka pun keluar weekend dgn parents and other siblings aje. tak berani keluar dgn kawan2. tapi mungkin sbb my fren pun jenis tak berani...penakut la kekdahnye we all nak berjimba. but nowadays thing is different. kita nak kongkong sgt takut dia rebel pulak. kita ikut gerak hati ajelah, mudah2an semuanya baik2 aje

    BalasPadam
  12. anak sekarang lebih berani...bg dia enpon..leh coll kalau lambat balik...

    BalasPadam
  13. Betul cara ni. Jgn sampai anak memendam rasa. Kita memang sentiasa anak kita kecik dan perlu sentiasa ada kita bila berjalan tapi sebenarnya mereka dah pandai - cuma kita pantau ajelah...

    Kalau sekolah pun sekarang lepas UPSR mereka main scrabblelah, dam, chest, dah tak belajar.. Dulu anak kakak pun macam itu.

    BalasPadam
  14. inshaaAllah moga2 selamat ...dia keluar ramai2 kan kak..yg penting pesan kt dia jgn balik mlm :)

    BalasPadam
  15. assalam, kalau keluar ramai2 dan ibu bapa juga kenal kawan2 mereka, insyaAllah...tak apa2..

    BalasPadam
  16. Assalamualaikum kak lynn. sheila umur 14 tahun baru berani nak keluar naik bas g TS,BB.. hehehe insyallah akak tu berani :)

    BalasPadam
  17. kakak dah besar,kenali siapa rakan2nya..dan tahu dengan siapa dia pergi dan kemana dia pergi...insyaAllah tak apa2

    BalasPadam
  18. Dah besar anak dara tu..sesekali kena lepaskan jua..cuma kita kena tahu dgn sapa dia nak keluar kan?..kita ibu bapa ni biasalah risau...:)

    BalasPadam
  19. betul tu... kita dulu pun sama. umur 17 taun baru leh keluar sendiri gi pekan. kalau idak asyik abang je teman.

    tapi best...tengok wayang pun tengok ngan abang abang. hehehe...

    BalasPadam
  20. betul la sis..kalau kongkong sangat pun x boleh jugak kan..takut nanti memberontak pulak :)

    BalasPadam
  21. Dekat ke Times Square dengan rumah awak RH?
    Kalau OKje risau gak tu sebab kecik lagi.... Folo dari jauh je lah hehe

    BalasPadam
  22. Dekat ke Times Square dengan rumah awak RH?
    Kalau OKje risau gak tu sebab kecik lagi.... Folo dari jauh je lah hehe

    BalasPadam
  23. xpelah kak.. lagipun upsr dia dah hbis.. bg dia pluang skit.. tapi tak boleh selalu..takut dah biasa, sentiasa nak kuar ngn kawan2..
    sy dlu pun umur 16 baru lpas.. tu pun skli 2 je.

    BalasPadam
  24. sekali sekala tak kak.jgn selalu sgt bagi kluar dgn kawan2

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Wajah baru kakak

Pulau Tioman

My 2nd run..